Izbori za načelnika opštine Srebrenica: Grujičić ili Tabaković?

Danas su održani lokalni izbori širom BiH. Na području opštine Srebrenica građani su mogli ostvariti svoje biračko pravo na 29 biračkih mjesta. Izlaznost je bila 61,90 %, odnosno glasalo je više 6.500 ljudi.

Povodom današnjih izbora u javnost sa izjavama su izašli i kandidati za načelnika opštine Srebrenica. Građani su birali između Mladena Grujičića, aktuelnog načelnika, i Alije Tabakovića.

„Ono sto tražimo od birača jeste da iskoriste svoje građansko pravo, da daju glas kome su naumili i koga žele da zaokruže. Da ovaj dan protekne mirno i dostojanstveno, da ne bude nekih incidenata, problema i protivzakonitih radnji koje inače budu tipične za glasanje. To je grubo kršenje zakona, prava i pravilnika o glasanju. Mi ćemo danas, kako pristižu ti građani kojima je oduzeto pravo glasa upućivati prigovore CIK-u i nakon toga vidjećemo koje ćemo korake povući. Problema smo imali u Federaciji gdje su počele malverzacije. U Gradačcu imamo probleme od samog početka, od prije otvaranja biračkog mjesta. Kutije su na pola bile ispunjene glasačkim listićima. Naši posmatrači su reagovali, medjutim to nije naišlo na razumijevanje pa smo obavijestili CIK i sve relevantne institucije“ , rekao je Mladen Grujičić.

„Poruka je da ovi izbori budu fer i korektni, da proteknu u najboljem redu i miru. Neka pobijedi politika zajedništva, suživota, boljih odnosa među svim narodima u Srebrenici. Da pravimo Srebrenicu sredinom kakva će biti interesantna ljudima da dolaze u nju, da se bavimo ekonomijom i da Srebrenica postane mjesto za poželjeti za živjeti. Ukoliko budu izbori protrkli u fer i korektnoj atmosferi mi se radujemo pobjedi. Ukoliko bude inženjering po uzoru na 2016.godinu, onda ćemo vidjeti kakve će biti dalje zakonske procedure. Svakako da su tu CIK, sudovi…“ , izjavio je Alija Tabaković.

Glasanje je prošlo bez većih incidenata, a jedino se kasnilo na jednom mjestu zbog saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovala predsjednica komisije.