Ivana Pavlović: ,,Želim da na najbolji način predstavim Bratunac i kompletnu državu“

Ivana Pavlović – MISS turizma

Danas smo u našem radio programu ugostili Ivanu Pavlović, MISS turizma BiH. Ovu svestranu djevojku iz Bratunca u septembru očekuje izbor za MISS svijeta u Kini, četvrti po važnosti na globalnom nivou.

– Duže vremena postojala je želja da se oprobam u ovoj oblasti. Na kraju me je drug ubjedio da se konačno prijavim. Predstavila sam našu opštinu Bratunac, kao i potencijale koje ima u oblasti turizma,  i pobijedila u konkurenciji djevojaka koje dolaze iz Sarajeva, Banja Luke…Nisam bila ni svjesna u prvom trenutku šta sam napravila. Od takmičenja u Kini nemam prevelika očekivanja, važno je da predstavim Bratunac i BiH na pravi način. Zadovoljna sam kako teku pripreme. Moram istaći da sam sama dizajnirala lentu i krunu. Takođe, ambasador sam za ekologiju, a trenutno objavljujem i preliminarne tekstove sa prezentacijama gradova. Imam veliku podršku od strane Opštine Bratunac i načelnika Srđana Rankića. Gospodin Načelnik ima važne planove vezane za ekologiju i turizam – rekla je naša gošća.

Ivana Pavlović se bavi pisanjem i strastveni je ljubitelj jezika.

– Bavim se pisanjem. Uskoro treba da objavim prvi roman, za koji je inspiracija u životnoj priči fudbalera koji nije ostvario potencijal zbog ratnih dešavanja. U romanu je on baš uspješan i ne pominje se rat. Govorim osam jezika, pravi sam fanatik po tom pitanju. Što se tiče izučavanja jezika, kada sam shvatila da je to moj put, odlučila sam da pratim sopstveni tempo u učenju, koji je dao rezultate. Najprije sam istrazila dostupne knjige u obližnjim gradskim bibliotekama, a sada pripremam gradivo za ispit za certifikat. Imala sam dilemu oko fakulteta, da li da upišem književnost ili pravo, vjerovatno ću, ipak, književnost – dodala je Ivana Pavlović.

Ova mlada djevojka je znala da po nekoliko sati šeta tokom priprema za MISS  Turzima na nivou Bosne i Hercegovine, a kao sredstvo za trening hoda je koristila i ivičnjake na gradskim trotoarima. Od ranog uzrasta imala je jednu zanimljivu želju.

– Kada sam imala 12 godina, željela sam da se bavim politikom jer sam željela da postanem ministarka za kulturu, i to znaju moji nastavnici. Imala sam dnevnik u kojem sam zapisivala ideje o tome kako da unaprijedim pozorišta i muzeje, i da osnujem mnoge manifestacije. Zbog toga mi je drago što ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu na izboru za Miss Svijeta Turizma – upoznala nas je sa tim gošća.

Fokus prilikom predstavljanja u Kini sažet je u naredne dvije rečenice.

Predstavljaću sva tri naroda koje povezuje ta prepoznatljiva nit – balkanske gostoprimljivosti. Da se u našoj zemlji naporno radi, posebno iz razloga što je poljoprivreda naglašena u našoj privredi, ali da smo ipak zahvalni i skromni, pa smo zbog toga poznati kao „veseli Bosanci“- zaključila je Ivana.

Aktivnosti u Kini trajaće oko mjesec dana.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Piše: M.V.