Isporuka poljoprivredne mehanizacije u Vlasenici

U Vlasenici je danas u okviru projekta “Promocija poboljšane mehanizacije za male poljoprivrednike 2020-2021. u opštini Vlasenica” održana isporuka mehanizacije-motokopačica za 20 korisnika sa područja ove opštine.

Korisnici ističu značaj dobijene mehanizacije i naglašavaju da će im biti od velike pomoći u daljem radu.

“Nama će biti od velike važnosti a nadam se i ovim ostalim ljudima koji su dobili, jer se bavimo poljoprivredom, živimo na selu, imamo plastenike i bez kopačice je nemoguće raditi u njima i osnivati tu proizvodnju. U budućnosti imam u planu da proširim ovu plasteničku proizvodnju” , izjavila je Sanja Stjepanović, korisnica projekta.

“Aplicirao sam za ovu motornu kopačicu koja će mi značiti puno u plasteničkoj proizvodnji, obradi zemlje i poljoprivredi inače. To je dodatno zanimanje kojim se bavim”, rekao je Velibor Vukičević, koji je takođe dobitnik jedne od kosačica.

Organizacija Caritas iz  Švajcarske nastavila je uspješnu saradnju sa opštinom Vlasenica.

“Projekat se realizira u sklopu projekta “Igas 2016-2021”. Zajedno sa opštinskom administracijom i korisnicima  danas smo realizovali ovaj projekat. Radi se o nabavci 20 motokopačica a cijena jedne kopačice je oko 1000KM. Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati slične projekte”, kazao je Adnan Jašarević, zamjenik projekt menadžera organizacije Caritas.

Načelnik Kraljević podsjeća da je ovo samo nastavak onog što je Opština Vlasenica započela ranijim projektima.

“Mi smo u protekle 4 godine uspeli da rešimo 300 korisnika kada su u pitanju njihovi problemi, problem života na selu i poljoprivredi. Veliki je to broj. Jednostavno cilj nam je da ljudi shvate da mogu da žive od svog rada. To je dokazao ovaj skup današnji“ , poručio je načelnik opštine Vlasenica, Miroslav Kraljević.

Donatorska sredstva su osigurana od strane Karitas Švajcarske i Opštine Vlasenica sa po 40%, kao i vlastitog učešća korisnika 20%. Ukupna vrijednost projekta je 19 500KM.