High Five – gošća Željka Malović, profesor muzike

Željka Malović

Gošća naše muzičke emisije High Five bila je Željka Malović, profesor muzike. Glavna tema razgovora je muzička radionica Doma Kulture ,,Ludmer“ koja uskoro počinje za djecu predškolskog i nižeg školskog uzrasta. U pitanju su etno-grupa, škola frulice, koju vodi Jovana Jovanović, zatim mali hor (5-10 godina) i veliki hor (11-16 godina), koje će voditi Željka Malović. Radionice za sve polaznike su besplatne.

Cilj ovih aktivnosti je da se razviju glasovne sposobnosti kod djece.

– Kroz moje dugogodišnje profesionalno iskustvo zaključila sam da deca, naročito gde nema muzičke škole, nisu ,,upevana“, odnosno da su im glasići ,,zakrljžali“, grubo rečeno. Zbog toga mi je palo na pamet ideja da pri Domu Kulture organizujemo hor da bi ta deca predškolskog i školskog, naročito mlađeg školskog uzrasta, mnogo više pevala i razvijala svoje glasiće. Ranije sam vodila etno-grupu ,,Ludmer“ pa smo i sam naziv preuzeli od toga. Jovana Jovanović je moj bivši učenik, pa sam se setila da bi i ona mogla da se uključi, obzirom da je jedini etno-muzikolog u istočnom delu Republike Srpske i da ona uzme etno-grupu, a ja da ostanem sa decom mlađeg uzrasta. Naišli smo na razumevanje direktora Doma Kulture, koji je uvek otvoren za lepe ideje, kao i načelnik. Mislim da su sada povoljniji uslovi za kulturu, nego što je bio slučaj ranije. Audicija je održana 29. maja. Imamo otprilike dvadesetak prijavljenih, što je pristojan i lep broj za počettak. Nadam se da će da se još više širi, kada deca čuju. Cilj je da u oba hora bude po oko dvadesetak članova, a planiramo i neku početnu školicu klavira, pri toj muzičkoj radionici. Za prijavu možete doći u prostorije Doma Kulture. Probe će biti dva puta nedeljno, za sada smo odredili subota da bude, pa ćemo da se dogovaramo, jer imamo odbojku, folklor, itd – objasnila je naša gošća.

Željka Malović je jedan od predavača i u rok školi ,,Rock Solid Birač“, gdje je trenutno u toku drugi semestar.

Rok škola je nešto jedinstveno na ovim našim prostorima. Meni je to jedinstvena prilika da se izrazim i u toj vrsti muzike i fenomenalno iskustvo. Na početku sam se plašila same sebe i neiskustva u toj vrsti muzike, ali obzirom koga sam imala od kolega postalo je opuštenije. Mogu reći da sam prijatno iznenađena odnosom predavača, a mislim da se taj odnos preliva i na decu, tako da je atmosfera mnogo lepa i kreativna. Meni su fascinatni ovogodišnji početnici, jer toliko su ,,zagrizli“ i interesuju ih sve grupe, pa odu malo da posjete šta rade grupe i sa drugim instrumentima. Duh zajedništva mi se posebno dopada, jer i kada se greši, nema veze, vežbamo i idemo dalje – zaključila je Željka Malović.

Muzičku emisiju High Five možete pratiti svakog dana od 15 časova.

Piše: M.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *