Heroj našeg djetinjstva: Citati Volta Diznija

16.12.2017 Piše: urednik

Volt DizniVolt Dizni je rođen 1901. godine u Čikagu i od malih nogu je pokazivao sklonost ka crtanju, pa je prvi novac zaradio kao sedmogodišnjak - i to upravo prodajom svojih crteža.

Nakon što je odbijen kao dobrovoljac u američkoj vojsci u toku Prvog svjetskog rata jer je imao samo 16 godina, priključio se Crvenom krstu i otputovao u Francusku. Na ratištu je prevozio hranu i ranjenike posebnim kolima koja su bila ukrašena šaljivim crtežima i karikaturama.

Poslije rata nije želio da se bavi običnim poslovima, kao što je rad u fabrici. Napunivši 21 godinu i sa bankrotom iza sebe, Volt Dizni odlazi u Holivud i ostvaruje sve svoje snove.

Zajedno sa bratom Rojem otvara prvi studio, upoznaje ženu svog života i stvara simbol dugogodišnjeg truda i upornosti – Mikija Mausa.

Zahvaljujući njemu, danas sva djeca svijeta znaju i Bambija, Damba, Pepeljugu, Mazu i Lunju, Uspavanu ljepoticu, Petra Pana i mnoge druge crtane likove.

Njegovi citati su zapravo velike misli o snovima, uspjehu i želji da kreativnost i mašta podstaknu djecu na velike stvari.

"Od svih izuma masovne komunikacije do danas, jedino još slike govore jezikom koji je najrazumljiviji najvećem broju ljudi"

"Svi naši snovi se mogu ostvariti, ukoliko imamo hrabrosti da ih slijedimo"

"Mi stalno idemo naprijed, otvaramo nova vrata i radimo nove stvari, zbog toga što smo radoznali. Radoznalost Volt Diznistalno vodi novim putevima"

"Ukoliko nešto možeš sanjati – možeš to i uraditi"

"Radije bih zabavljao ljude uz nadu da će nešto naučiti, nego ih učio nečemu sa nadom da će se zabaviti uz to"

"Što više ličiš na samoga sebe, to manje ličiš na bilo koga drugog – to je ono što te čini jedinstvenim"

"Prvo – razmišljaj. Drugo – vjeruj. Treće – sanjaj. I konačno – usudi se"

"Liderstvo znači da je grupa, bila ona velika ili mala, spremna da povjeri vlast osobi koja je pokazala mudrost, kompetentnost i sposobnost dobrog prosuđivanja"

"Smijeh je vanvremenski, mašta ne može da ostari, snovi traju vječno"

"Uvijek na život gledam kroz optimizam, ali sam dovoljno realan da znam da je život kompleksna stvar"

"Svako bi trebalo da postavi svoje ciljeve što ranije i da svu svoju energiju i talenat usmjeri ka njihovom ostvarenju. Ili, može pronaći nešto čime će sebe nagraditi. Ali na kraju, kakav god da je ishod, znaće da je živ"

"Razlika između pobjeđivanja i gubljenja je, uglavnom, neodustajanje"

"Ako ste radoznali, pronaći ćete puno zanimljivih stvari kojima se možete baviti. Ali, jedina stvar pomoću koje ćete nešto postići je hrabrost"

"Naše nasljeđe i ideali, kodeksi i standardi – stvari kojima učimo našu djecu – biće očuvani ili će nestati, zavisno od toga koliko slobodno razmjenjujemo svoje ideje i osjećanja"

"Uradite dobar posao. Ne morate brinuti o novcu, on će se sam pobrinuti za sebe. Uradite dobar posao i neka vam on bude glavni adut".