,,Haj Fajv“- Una Zečić o projektu ,,Rok kultura“:,, Želeli smo da uključimo mlade i da ih zainteresujemo za rok muziku“

Una Zečić

U muzičkoj emisiji ,,Haj Fajv“, našeg radija, ugostili smo Unu Zečić iz organizacije ,,SuperU“ Bratunac. Tema razgovora bio je nastavak projekta, odnosno drugi projekat ,,Rok kultura Bratunac 2021“. Dotakli smo se i projekta ,,(Dez)informisanost tinejdžera“.

Djeca i mladi imaju priliku da uče o rok muzici i da sami izvedu određene pjesme koje uvježbavaju tokom aktivnosti.

– To je projekat ,,Rok kultura Bratunac 2021“, jer smo 2019. godine imali prvi projekat, pod nazivom ,,Rok kultura Bratunac 2019“. Nastavak projekta je i bio uzrokovan velikim odzivom u prvom ciklusu. Ciljana grupa našeg Udruženja su deca i mladii, tako da je i ovaj projekat imao ciljnu grupu od 6 do 15 godina. Želeli smo da uključimo mlade i da ih zainteresujemo za rok muziku. Cilj je da mlade obrazujemo u pogledu rok muzike, a ovoga puta, uglavnom, je u fokusu američka rok muzika. Na ideju za projekat došli smo kada smo videli kako se muzikom bave dva deteta u bendu ,,Infuzija“. Uz to, trenutno se mladima plasiraju neke muzičke stvari koje možda ne bi trebale biti mejnstrim, bar na većini medija. – rekla je naša gošća.

Pripreme za glavni događaj, u vidu koncerta, uveliko traju.

Na našim radionicama deca prvo čuju nešto o bendovima. Neretko gledamo i filmove vezane za muziku. Potom deca sami biraju pesme, koje odgovaraju njihovom ukusu, nakon što ih svi zajedno preslušamo. Posle toga uvežbavamo pesme i izvodimo ih na koncertu. U pripremi su pesme Džimija Hendriksa, grupe ,,Gans en rouzis“, kao i grupa ,,Kvin“ i ,,Pink Flojd“ koje iako nisu američke, imale su veliki publicitet tamo.  Radionice se održavaju u prostorijama ,,Doma Kulture“ i u prostorijama edukativnog centra ,,Beskrajna priča“. Želimo da i sugrađane naučimo o rok kulturi. Imaćemo i narativni deo u sklopu koncerta. Mi smo i 2019. godine želeli da bratunačka publika čuje ono što smo učili na radionicama, tako da smo i sada u pripremi tog dela. Koncert će se ove godine održati i u Sarajevu. Neizvesno je kako ćemo to sve uraditi zbog epidemiološke situacije. Mi bismo voleli da imamo publiku, sigurno da neće moći biti puna kino – sala, ali bar određeni broj ljudi bi možda bio prihvatljiv. Planiramo i da snimimo koncert, da ga emitujemo, kao i da imamo ,,lajvstrim“ iz Sarajeva. Projekat finansira Ambasada SAD u BiH, a provode Udruženje ,,SuperU“ i bend ,,Infuzija“- istakla je Una Zečić.

Uz ovaj projekat SuperU provodi i projekat ,,(Dez)informisani tinejedžeri“ koji za cilj ima multietničko pomirenje, a takođe je finansiran od strane Američke ambasade.

– Mislim da je ovo došlo u pravom trenutku. Želeli smo da upoznamo tinejdžere kako da prepoznaju pravu informaciju i kako da se ne plaše da prošire informaciju. Uključena su deca iz Kravice i Potočara. Imamo publikaciju koja se zove ,,ZINE“ koja je dostupna na našoj stranici Superu.ba. Planiran je jedan izlet i zajedničko druženje, kao i radionica sa roditeljima, da procenimo kakav je uticaj projekat imao za zajednicu – zaključila je Una.

Piše: M.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *