Gradska voda u Srebrenici nije za piće

Nakon bakterioloških analiza utvrđeno je da voda iz vodovodne mreže u Srebrenici nije za piće. Građanima se preporučuje da kupuju vodu, a ukoliko ipak odluče da koriste vodu iz vodovodne mreže, savjetuje se da je prethodno prokuvaju. Uzimanjem dva uzorka vode, jednog u OŠ „ Kosta Todorović“ u Skelanima, drugog u Srebrenici, u jednom trgovinskom objektu, utvrđeno je da voda ne zadovoljava potrebne kriterijume za piće. Ekipe su odmah izašle na teren kako bi očistili svu opremu u sklopu vodovoda, a u toku dana očekuje se ponovno uzimanje uzoraka.

„Bakteriološki voda nije ispravna. Te oscilacije su jako male, 10%, ali to je za nas alarmantno stanje, i mi smo kao preduzeće preuzeli određene aktivnosti. Prije svega, obavjestili smo građane da voda nije za piće. U toku jučerašnjeg dana smo u Zelenom Jadru oprali taložnike i sve ostalo što je gore trebalo da se uradi. Danas ćemo izvršiti pranje bazena u Skelanima i nadamo se da je to jedan mali problem koji će biti brzo saniran. Što se tiče komunalnog preduzeća mi nismo mogli primjetiti na našim parametrima da nešto nije u redu, jer imamo dovoljno hlora i svih ostalih supstanci koje su potrebne da stanivništvo pije ispravnu vodu“ , izjavio je Miloš Milovanović, v.d. direktor komunalnog preduzeća „Polet“ iz Srebrenice.

Povodom dešavanja o neispravnosti vode oglasio se i načelnik Opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

„Drugo ispitivanje će pokazati  da li je voda u cijelom sistemu zagađena ili samo u dijelu gdje se vršilo ispitivanje. Voda za analizu je uzimana sa mjesta, odnosno škola koja u protekli mjesec nije korištena pa se stvara osnovana sumnja da zbog ustajalosti vode u samom sistemu došlo do neispravnosti, ali ostaje na nama da u narednom periodu, uz drugo ispitivanje, potvrdimo i da učinimo sve da ispravnost vode vratimo na nivo koji je bio i prije“ , rekao je načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Piše: S.V.