„Građani novinari“ posjetili UPS Radio

Danas je grupa „Građana novinara“ posjetila naš radijski studio u Bratuncu, gdje su na završnoj novinarskoj radionici razgovarali sa našim gostima i učestvovali u kreiranju radio emisija. Na taj način stekli su znanje u novinarskoj praksi, ali i dobili mogućnost da se čuje njihov glas.

Naime, Udruženje “Prijatelji Srebrenice” i Udruženje građana “Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin” iz Niša, provode projekat jačanja glasa i promocije ranjivih kategorija u medijima, kako bi se unaprijedilo predstavljanje ovih grupa u njihovim zajednicama. Neophodno je dati glas marginalizovanim grupama, omogućiti im da aktivno učestvuju u kreiranju medijskih sadržaja. Projekat uključuje mlade osobe, osobe sa invaliditetom i povratnike.

Mediji se nedovoljno bave pitanjima od interesa za marginalizovane grupe, a pripadnicima/cama ovih grupa je teško da dođu do prostora u kojem mogu izraziti svoje mišljenje, oblikovati javnu debate ili uticati na odluke koje ih se tiču. Radionice građanskog novinarstva će rezultirati radio emisijama koje će upravo dati mogućnost ranjivim kategorijama da se izraze i unaprijede proces uključenja u zajednicu. Radio emisije će biti emitovane u okviru radio programa koji emituju partnerske organizacije.