Gosti radija: Goran Đukić i Miroslav Tamburić iz organizacije GASI Požega

Danas smo u našoj radio emisiji “Zelena dolina“ ugostili Gorana Đukića i Miroslava Tamburića iz Požege, članove organizacije “GASI“ (Građanska alijansa za socijalnu inkluziju). Sa njima smo razgovarali o projektu koji provode sa eko-rafting klubom Rajska plaža, kao i o njihovim planovima za budući period i temama važnim za sve lokalne zajednice.

“Utvrdili smo finalni akcioni plan za realizaciju projekta, koji zajednički realizujemo sa eko-rafting klubom Rajska plaža. Cilj projekta je da mlade osobe dobiju obuku za zavarivače u saradnji sa privrednicima. To će biti realizovano u narednom periodu. Što se tiče saradnje sa “Prijateljima Srebrenice“, mi smo uspostavili prijateljski odnos još pre nekoliko godina na poslovima omladinskog preduzetništva i cilj je da u narednom periodu dodatno razvijemo saradnju. Moramo se dotaći zajedničkih problema u našim regijama. Tu mislim na mlade i njihov odlazak, pre svega, čija energija je jedan veliki resurs. Ova situacija sa korona virusom nam je pokazala da moramo biti spremni na različite situacije. Jedan od primera prilagođavanja je onlajn nastava i to je dobar korak ka uvođenju metodologije koja mladima odgovara. Svakako mislim da će nam biti potrebno da napravimo evaluaciju uspešnosti urađenoga po tom pitanju. Ne možemo mnogo unapred da planiramo trenutno, ali mladi će svakako biti u našem fokusu u narednom periodu. Ono što zabrinjava je što sada našu regiju napuštaju ljudi koji su finansijski obezbeđeni i dakle ne radi se više isključivo o ekonomskim migracijama“ istakao je Goran Đukić.

“Nadamo se da će naš prijateljski odnos sa “Prijateljima Srebrenice“ biti “krunisan“ jednim velikim projektom u narednom periodu. Smatram da su Požega, Bratunac i Srebrenica u prilično sličnoj situaciji. To su manje opštine, koje čine deo jedne regije koja je prilično slična u više aspekata. Organizacija “GASI“ formirana je pre pet i po godina, kada smo mi kao izvorno organizacija “Forca“ okupili nekoliko organizacija iz naše opštine radi konkurisanja na projekat Norveške. Mladi su jedno od naših osnovnih polja delovanja. Ono što je bilo primetno tokom epidemije korona virusa jeste to da su mladi bili prilično zbunjeni i videli smo manjak aktivnosti za njih. Svakako, potudićemo se da u narednom periodu stvorimo što više sadržaja za njih. Takođe, odliv mladih je prilično veliki problem u celoj regiji. Mladi su mobilniji i te migracije nije lako kontrolisati. Svi zajedno moramo uskladiti potrebe tržišta rada sa školskim sistemom. Obuke, kao što je ova u sklopu projekta koji realizujemo sa eko-rafting klubom Rajska plaža, vode ka tome“ rekao je Miroslav Tamburić.

Piše: M.V.