Forum teatar ujedinio mlade bratunačke sportiste u borbi protiv bolesti zavisnosti

U utorak je u  maloj sali Doma kulture u Bratuncu održana još jedna proba forum teatra na temu bolesti zavisnosti. Na prethodnoj probi mladi Bratunčani, većinom sportisti, obrađivali su temu alkoholizma koji je jedan od centralnih problema u našem društvu. Završnica bavljenja ovom temom je i video tutorijal u čijem su kreiranju učestvovali mladi sportisti, ali i njihovi treneri.

Današnja tema forum teatra bila je zavisnost od duvana. Učesnici su putem primjera iz svoje okoline ukazali na činjenicu da je duvan “kao vid zabave” i dalje popularan među mladima, te da se mladi koji puše zapravo pokušavaju predstaviti starijima nego što jesu. Današnju grupu učesnika su činili mladi košarkaši, fudbaleri, bokseri, čak i jedan vaterpolista, uzrasta od 14 do 19 godina, dok su mladi glumci amateri uzrasta 12 i 13 godina danas bili u funkciji pomagača predavačima. Svojim starijim kolegama ukazali su na osnove glume i improvizacijske trikove.

“Učestvovala sam u obuci za vršnjačke edukatore, a forum teatar kao nastavak te edukacije je izuzetno zanimljiv. Gluma mi je inače interesantna, a naročito forum teatar koji je spoj glume i psihologije”, rekla je sedamnaestogodišnja Mileva Radić nakon današnje radionice.

Radionica je uspješno realizovana, dogovorena su snimanja za naredne tutorijale, ali se razgovaralo i o ostalim bolestima zavisnosti koje će se u okviru projekta Be in Charge – Ti odlučuješ! obrađivati do kraja mjeseca jula. Podsjećamo, forum teatar nudi mogućnost prekidanja predstavljanja, rješavanja problema i smjenjivanja na sceni, što ovu formu čini privlačnom mladima.

Forum teatar je aktivnost projekta „Be in charge- Ti odlučuješ“ Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ realizovanog u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Aktivnosti podržava Opština Bratunac.

Piše: A. A.