FK „Guber“: Nova uprava i novi trener

Početak nove godine donio je mnogo promjena srebreničkom Guberu.

Na redovnoj sjednice Skupštine kluba smijenjeno je dosadašnje rukovodstvo, a na čelne funkcije izabrani su novi ljudi. Funkciju predsjednika srebreničkog drugoligaša u budućnosti će obavljati Nemanja Marinković, umjesto Admira Divovića koji je na čelu kluba bio nepunih pola godine.

„Guber je jesenju polusezonu sa 14 bodova završio na 13. mjestu, i trenutno smo u nezavidnoj sitaciji. Od prošle uprave naslijedio sam dug od 12.000 KM, a u službenim prostorijama nisam zatekao računar, kameru, lopte, kao ni drugu opremu koja je obavezna i potrebna za nastavak sezone. Ipak, to nas neće demoralisati i naš prioritet u predstojećem periodu je opstanak u Drugoj ligi RS, grupa Istok, a usput moramo rješavati i sve te druge probleme koji su evidentni. Nadam se da će se svi oni koji su u mogućnosti uključiti u borbu za opstanak i pomoći klub novčano ili donirajući potrebnu opremu “, kazao je novoizabarani predsjednik Gubera Nemanja Marinković.

Doskorašnji trener Đorđe Petrović izabran je na mjesto potpredsjednika.

„Proljećna sezona 2017/18. godine za nas je bila najgori period od poslijeratnog osnivanja kluba, ali uprkos tome što sam bio upoznat sa takvom situacijom, u avgustu sam bez razmišljanja prihvatio mjesto šefa stručnog štaba. Pogođeni raznim iskušenjima i preprekama, u prvom dijelu sezone uspjeli smo ostvariti optimalan broj bodova, koji nam daje za pravo da se nadamo opstanku. Bila mi je čast što sam, sa svoje 24 godine, dobio povjerenje prethodne uprave i vodio klub u drugoligaškom takmičenju, i teška srca sam podnio ostavku na mjesto trenera, ali smatram da ću na ovoj poziciji mnogo više koristiti Guberu. Cilj nove uprave je stabilizacija kluba, opstanak i uspostavljanje novog sistema. Poseban osvrt i pažnju usmjerićemo na omladinske škole koje su zapostavljene. U pomoć klubu pritekli su Opština i privrednici, pa se nadamo da će ova uprava Guberu vratiti stari sjaj“, istakao je Nemanja Petrović, najmlađi šef struke u istoriji kluba iz Srebrenice.

U proljećnoj polusezoni na klupi Gubera biće novi – stari trener Drago Radović, koji je u januaru 2018. godine, zbog neslaganja sa upravom, donio odluku da se povuče sa mjesta trenera.

Drago Radović je na čelo srebreničkog drogoligaša došao u januaru 2016, kada je ova ekipa igrala u Regionalnoj ligi, grupa Istok. Kvalitetnim radom i odličnim rezultatima, tim sezonu 2015/16. završava na prvom mjestu na tabeli regionalnog Istoka i plasmanom u drugoligaško društvo. Prvu sezonu u Drugoj ligi, grupa Istok, Guber završava na 7. mjestu, a jesenji dio sezone 2017/18. Srebreničani su okončali na drugom mjestu na tabeli, što je bio najbolji rezultat u istoriji kluba. Nakon odlaska Radovića, u proljećnoj polusezoni, ekipu preuzima Mirko Mališić, a Srebreničani sezonu završavaju u sredini, na desetoj poziciji. Ova takmičarska godina donijela je Guberu mnogo iskušenja, od problema sa igračkim kadrom, do novčanih, ali uspjeli su da sa 14 bodova zimu dočekaju na 13. mjestu. S obzirom na rezultate koje je ranije postizao, od Radovića se očekuje ne samo da obezbijedi opstanak, nego da ekipu povede ka gornjem dijelu tabele.

Veliki problem za Guber predstavlja i činjenica da će, zbog niza promjena u budžetu Opštine za sport, biti umanjena i novčana sredstva za ovaj fudbalski klub. Prošle godine, opštinskim budžetom su planirana i isplaćena sredstva u iznosu od 75 000 KM, a još uvijek se ne zna koliko će to biti u ovoj godini.

T. Golijanin