Film „Hajdi“ prikazan u Kulturnom centru Srebrenica

Danas je u organizaciji Ambasade Švajcarske u BiH u Kulturnom centru u Srebrenici prikazan film „Hajdi“.

Srebrenica je jedno u nizu od mjesta u kojem Ambasada organizuje prikaz ovog filma za najmlađe.

„Kroz ovaj film mi djeci u BiH želimo da predstavimo i film, da se kroz sam film upozanju sa Švajcarskom, da upoznaju djevojčicu koja dolazi iz Švajcarske, a istovremeno, ovo je jedna jedinstvena prilika da na projekcijama imamo i djecu iz različitih škola, da omogućavamo druženje. Naravno, između naše dvije zemlje postoji dosta sličnosti, i ovo je jedna od mogućnosti da pokažemo koliko smo zapravo slični“, izjavila je Hanna Bodenmann ispred Ambasade Švajcarske u BiH.

„Nama je izuzetno drago što nastavljamo saradnju sa osnovnim školama u Srebrenici i ambasadama u BiH. Promocija ovog filma već je bila u nekim dijelovima BiH, mi se veoma radujemo što ambasade nisu zaobravile Srebrenicu“, rekla je Mediha Smajić, direktorica Kulturnog centra Srebrenica.

Osnovci su, prije filma, prošli kratak kviz o poznavanju priče o Hajdi, ali i znanja o Švajcarskoj.

„Pitali su nas ko je Hajdi, znamo li koji je glavni grad Švajcarske, znamo li nekog tenisera iz ove zemlje. Bilo je baš zanimljvio“, rekao nam je Meho, jedan od učenika.

Brojne generacije sigurno se sa radošću sjećaju romana „Hajdi“ autorke Johane Špiri. Dirljiva priča o djevojčici Hajdi koju tetka ostavlja na čuvanje njenom djedi, čudnom starcu i usamljeniku, priča o Hajdinom putešestviju iz sela u grad, o njenom povratku i drugarstvu sa djevojčicom Klarom, traje više od jednog vijeka i u srca čitalaca unosi i sjetu, ali i radost.

Najmlađi Srebreničani danas su uživali.