Festival ruskog filma u Bratuncu: Večeras film "28 panfilovaca"

06.02.2018 Piše: urednik

28 panfilovacaProjekcijom filma „Sunčanica“ proslavljenog reditelja Nikite Mihalkova, u Bratuncu je sinoć počeo drugi po redu Festival ruskog filma.

Večeras, druge večeri Festivala, sa početkom u 19 sati, biće prikazan film Kima Družinina „28 panfilovaca“.

Film "28 panfilovaca" posvećen je herojstvu 28 vojnika 316. pješadijske divizije. Naime, u jesen 1941. godine, jedinica pod komandom generala Panfilova je uspjela da zaustavi ofanzivu njemačkih tenkova kod Dubosekova, mjesta koje je bila udaljeno samo dva sata vožnje od Moskve. General Panfilov je imao toliki ugled među svojim ljudima, da su oni prozvani "panfilovci", a divizija "Panfilovska divizija".

"Prvih pola sata filma, koji je uobičajeno upoznavanje sa situacijom, ovoga puta na ruskom frontu 1941, obojeno je polit-propagandom, rekao bih očekivano. Tako je u svim ratnim filmovima. No kada krene bitka, zaboraviš na sve, ponese te trenutak i ne možeš treptati. Svi ti ratni filmovi protkani su nepatvorenim herojstvom, zato ih toliko i volimo gledati. I zbog stalne akcije. A ovdje je ima u izobilju, a znaš da je tako i bilo u stvarnosti. Likovi su samo blago osjenčeni, tako kada i koji pogine, nema plakanja. Bitka ide dalje i nosi te ravno... do kraja filma. Još jedan odličan ratni film, svakako vrijedan gledanja. Jer ratni filmovi ne stare. Ako su dobri, a ovaj je - dobar. I isplati se pogledati", rekao je jedan gledalac o ovom filmu.

Glavne uloge u filmu tumače: Aleksandr Ustjugov, Jakov Kučerevskij, Azamat Nugmanov, Aleksej Morozov...

Film traje dva sata.

Vidimo se večeras u Domu kulture Bratunac!