FEJZIĆ- SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Koalicija srpskih stranaka u Srebrenici pod nazivom „Zajedno za Srebrenicu“ uputila je degutantno saopćenje za javnost u kojem su iznijeli niz optužbi i nečasno udarili na moje ime. U saopćenju su se sjetili moje izjave od prije gotovo godinu dana kada su se Bošnjaci u Srebrenici usprotivili inicijativi da se kvazi piscu Peteru Handkeu koji negira genocid podigne spomenik u Srebrenici. Podsjećamo, tu inicijativu je pokrenuo Vojin Pavlović i njegovo udruženje „Istočna alternativa“. Dobro je da su se nakon godinu dana stvari otkrile, i pokazale gdje Vojin Pavlović crpi podršku.

Ostaje otvorena sumnja da je Pavlović uz navedenu podršku pokretao i druge inicijative, ali i izazivao incidente u Srebrenici u proteklom periodu. Kao i tada, Bošnjaci su i sada protiv bilo kakvog spomenika Handkeu, i tu se nije ništa promijenilo. Mogu da kažem stojim iza svake svoje riječi kako prije godinu dana tako i sada.

U saopćenju koje potpisuje Radomir Pavlović okarakterisan sam kao zločinac. Mogu da kažem da je Hamdija Fejzić s ponosom branio Bosnu i Hercegovinu, branio svoj narod, i ta borba je bila časna. Upravo saopćenje koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ pokazuje zbog čega Bošnjaci ne vjeruju u namjere srpske politike kada je u pitanju Spomenik miru.

Poruka je i da Bošnjaci u svom gradu grade bolji život, a ništa ne ruše. Bošnjaci u Srebrenici ništa neće rušiti, pa ni isforsirani Spomenik miru. Postavit ćemo to i ovako, to je spomenik i Naseru Oriću koji je branio svoju zemlju i narod, težio slobodi i miru. U realnosti, spomenik je to kojeg možemo predstaviti i kao „kolo na sred Srebrenice“. Kolo nad kostima žrtava genocida.

Poruka svima je da su Bošnjaci u Srebrenici za mir, što su pokazali povratkom na razrušena ognjišta nakon genocida. Zaista, mir nema alternativu. Mi smo to svojim djelima pokazali, da živimo mir, i tako ćemo nastaviti.

Kao zamjenik načelnika opštine Srebrenica pozivam sve lokalne političke aktere da se suzdrže u ovom predizbornom vremenu, da javnosti predstave konkretne korake kako učiniti život građana boljim i mirnijim.

Srebrenica, 19.09.2020.

S poštovanjem,

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica