Epidemija otkazala i Makivije

Približili smo se dobro poznatom datumu. Skoro je sigurno da ne postoji osoba koja je bila nekada u Bratuncu, a da ne zna da je 14. avgusta, odnosno 1. avgusta po Julijanskom kalendaru, čuveni vašar. Toga dana Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik posvećen Svetim mučenicima Makavejima, starozavjetnim svetiteljima i mučenicima iz 2. vijeka p.n.e. U narodu je praznik, a i događaj poznat pod imenom Makivije, koje se odomaćilo.

Vašar traje dva dana, 13. i 14. avgust, a pripreme počinju nekoliko dana ranije. Ogromne “rijeke“ naroda, šatori sa raznim vrstama muzike, posebne žurke u kafićima i kafanama, prodavci suvenira, dim iz privremenih roštiljnica po cijelom gradu, luna parkovi – sve je to instant asocijacija na ovaj događaj. Ta dva dana imate osjećaj kao da niko u Bratuncu, ali i u susjednim gradovima nije ostao kod kuće.

Nismo sigurni kada je tačno održan prvi vašar za Makivije, možda bi neko u komentaru mogao da napiše precizan podatak. Pretpostavka je da ta tradicija ide i do vijek unazad. Znamo da je Bratunac kao grad, koji danas poznajemo, počeo da nastaje krajem 19. i početkom 20. vijeka. Gradnja Crkve Uspenja Presvete Bogorodice započeta je 1908. godine, a hram je osvjećen 1912. godine.

Čak ni u ratnim uslovima ovaj vašar nije izostajao.

Međutim, ove godine priča će biti potpuno drugačija. Zbog situacije sa epidemijom koronavirusa, Opština Bratunac je 6. avgusta definitvno odlučila da otkaže ovogodišnju proslavu. To znači da nisu dozvoljene aktivnosti, koje su prethodnih godina bile neizostavne. Prije nekoliko dana čak je i ringišpil bio postavljen na Gradskom stadionu, ali je odlučeno da ne može biti aktiviran.

Vjerovatno će određeni broj ljudi proslaviti vašar u ograničenom krugu ljudi, ali je veoma bitno da se ispoštuju sve preporuke, koje su usvojene, a tiču se borbe protiv epidemije. To će nam pomoći da 2021. ponovo imamo manifestaciju na kakvu smo navikli.

Piše: M.V.