Džaferović u posjeti Srebrenici i Bratuncu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je posjetio Bratunac i Srebrenicu, gdje je u Memorijalnom centru Veljaci i Memorijalnom centru Potočari odao počast žrtvama.

„Ovo je prvenstveno odavanje poštovanja žrtvama posljedica devetog januara 1992. godine. To je suštinski značaj ovog datuma. Deveti januar nije dan Republike Srpske, Ustavni sud BiH je jasno kazao da je to protivustavno i da to ne može biti taj dan. Činjenica je da se on danas obilježava od strane struktura bh. entiteta Republika Srpska, ali to je protivustavno i protivzakonito ponašanje. To je krivično djelo i time treba da se bave institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine“, izjavio je Džaferović.

U Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici danas je održana i tribina „Budućnost Srebrenice“.

„Danas smo, između ostalog, i tu jer ljudi iz Srebrenice, probosanske snage iz Srebrenice, organiziraju jednu tribinu na kojoj treba da se govori o budućnosti Srebrenice, o budućem izbornom procesu za predstojeće lokalne izbore, u pokušaju da se nađu što je moguće veći stepen jedinstva kako bi konačno Srebrenica dobila načelnika koji poštuje žrtve, koji poštuje odluke međunarodnih sudova i poštuje odluke Suda BiH jer je i odlukom Međunarodnog suda pravde i nekoliko odluka Međunarodnog krivičnog tribunala i u nekoliko odluka Suda BiH, jasno utvrđeno, bez ikakvih dilema, da je ovdje izvršen genocid“, rekao je Džaferović.

Foto: Hayat.ba