Državno inkluzivno prvenstvo u malom fudbalu u Srebrenici

U okviru Evropske sedmice fudbala i manifestacije „Dani Srebrenice“, danas se u Srebrenici održava Državno inkluzivno prvenstvo u malom fudbalu.

Na prvenstvu su, osim domaćina – Udruženja „Leptir“ Srebrenica, učešće uzeli i JU „Zavod“ Pazarić, „Koraci nade“ Tuzla, „Zavod Drin“ Fojnica, „Majke hendikepirane djece“ Tuzla, Udruženje „Sunce“ Derventa, „Hendi Sport“ Zrenjanin, kao i ŽFK „Drina“ Zvornik i FK „Guber“ Srebrenica.

„Naša ekipa broji pet dečaka i tri devojčice. Lepo nam je ovde, ja gledam da mi ekipa bude spremna i naravno da očekujem dobar rezultat. Uvek sam za to da se oni takmiče u jakim divizijama, i da uh naučim da igraju sport. Ovo je za njih vrh svega, da negde odu i da se takmiče. Jer, znate kako, sve je lepo, i treninzi, i druženja nakon treninga, ali je njima najlepše kada sednu u autobus i krenu na put“, rekao je za UPSMedia Borislav Noganović, iz „Hendi sport“ kluba iz Zrenjanina.

„Prvi put smo u Srebrenici, dobro se družimo, imamo dosta prilika i u Tuzli i Sarajevu da igramo, često se održavaju ovakvi događaji, a danas se nadamo dobroj igri i druženju“, rekao je Mirza Čaušević, fizioterapeut i trener Udruženja „Koraci nade“ iz Tuzle.

Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ po sedmi put je tehnički organizator ovakvih događaja u Srebrenici, a pokrovitelj je Opština Srebrenica.

„Ovo mnogo znači za sportiste sa mentalnim poteškoćama, ovo je jedan od načina da izađu iz kućne izolacije, da budu vidljivi, da pokažu svoje mogućnosti, a mogu oni dosta, kao što smo i vidjeli danas. U svemu ovome je neophodna podrška tipično razvijene populacije, lokalnih zajednica, ministarstava i državnih institucija. Mogu reći da se ovo pokreće na jedan lijep način. Danas su nam se, osim sportista sa poteškoćama, priključili i članovi FK ’Guber’, kao i Ženski fudbalski klub ’Drina’ iz Zvornika, što je veoma važno“, rekla je Željka Katanić, predsjednica Udruženja „Leptir“.

Specijalna olimpijada u svom kalendaru takmičenja ima i Državno inkluzivno prvenstvo koje se ove godine obilježava u okviru Evropske sedmice fudbala i ovo je način da se kroz inkluzivni vid doprinese promociji osoba sa invaliditetom, poručeno je iz Srebrenice.

„Mislim da će i kompletan ovaj izvještaj koji bude išao u Brisel pokazati da se u Srebrenici obilježavaju sportske aktivnosti, da Evropska sedmica nogometa doprinosi ne samo sportu, već i promociji tolerancije, suživota. Ovogodišnja sedmica fudbala je posvećena i obilježavanju migrantske krize u Evropi, i na neki način UN, Nogometni savez BiH, Specijalna olimpijada, UNICEF, Nogometni savez RS, opština Srebrenica, Udruženje ’Leptir’, gosti iz Srbije, svi su oni doprinijeli da inkluzivne sportske aktivnosti budu svakodnevica u našom životu“, izjavila je Kada Delić, direktorica Spoecijalne olimpijade BiH.

„Drago nam je što smo danas tu, a nadamo se da ćemo i mi uzvratiti gostoprimstvo. I da će sve ovo postati tradicija“, rekao je Saša Stanojević, direktor Specijalne olimpijade Srbije.

Po prvi put, podršku ovom događaju u Srebrenici dao je i Fudbalski savez Republike Srpske, a podršku su dali i Fudbalski savez FBiH, te Specijalna olimpijada Srbije, Sportski savez MeNeRaLi RS i relavantno ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

Evo i rezultata:

Muškarci

I grupa

1. „Zavod“ Pazarić

2. „Koraci nade“ Tuzla

3. „Zavod Drin“ Fojnica

Muškarci, II grupa

1. „Hendi sport“ Zrenjanin

2. „Leptir“ Srebrenica

3. „Majke hendikepirane djece“ Tuzla

Žene I grupa

1. ŽFK „Drina“ Zvornik,

2. „Zavod Drin“ Fojnica,

3. „Hendi sport“ Zrenjanin