Dragan Prodanović: Opština će pomoći nabavku udžbenika od naredne školske godine i snositi dio troškova prevoza

Dragan Prodanović – direktor SŠC Bratunac

U Temi dana našeg radija ugostili smo direktora Srednjoškolskog centra Bratunac, Dragana Prodanovića. Sa njim smo razgovarali o predstojećem upisnom roku za nove srednjoškolce, kao i o drugim aktuelnostima.

Upisni rok za buduće srednjoškolce počinje za nekoliko dana. U SŠC Bratunac predviđen je upis 6 odjeljenja.

– Odobren nam je upis 48 učenika u građevinskoj struci, odnosno u dva odjeljenja arhitektonskih tehničara. Mi smo tražili 42 mjesta, ali nam je odobreno više. Kada smo tražili objašnjenje, rekli su nam da samo još u Banja Luci postoji ova struka, dakle svega 96 mjesta ima za ovo zanimanje u cijeloj Republici Srpskoj. Takođe, planiran je upis i dva odjeljenja, po 24 đaka, u struci Mašinstvo i obrada metala. Radi se o jednom odjeljenju tehničara CNC tehnologija i kombinovanom odjeljenju bravara-zavarivača i auto-mehaničara. U elektrotehičkoj struci raspisan je konkurs za upis dva odjeljenja, za zanimanja: tehničar računarstva i programiranja (24 učenika) i kombinovano odjeljenje električara-elektroinstalatera i auto-električara (po 12 učenika za oba zanimanja). Kada govorimo o deficitarnim zanimanjima, konkurisali smo da to budu tri zanimanja: tehničar CNC tehnologije, bravar-zavarivač i auto-električar, a nadamo se da će biti usvojen naš prijedlog. Dva su upisna roka pred nama. U JUNSKOM upisnom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 14. 06. 2021. godine, a završava se u utorak, 15. 06. 2021. godine, za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa objavljuju se u četvrtak, 17. 06. 2021. godine. Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 21. 06. 2021. godine, a završava se u srijedu, 23. 06. 2021. godine, za učenike koji imaju manje od 60 bodova. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 25. 06. 2021. godine. U JULSKOM upisnom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 05. 07. 2021. godine, a završava se u srijedu, 07. 07. 2021. godine. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 9. 7. 2021. godine. Od ponedjeljka, 12. 7. 2021. godine, do petka 16. 7. 2021. godine, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.  Što se tiče bodovanja, vrednovanje opšteg uspjeha u osnovnoj školi iskazuje se srednjom prosječnom ocjenom uspjeha na kraju godine, pomnoženo sa brojem bodova na sljedeći način:

u VI razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa dva
u VII razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa dva
u VIII razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa tri
u IX razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa tri.
Na osnovu opšteg uspjeha kandidat može da ostvari najviše 50 bodova.
Vrednovanje posebnog uspjeha u osnovnoj školi vrši se iz pet predmeta(srpski jezik, strani jezik, fizika, matematika, informatika) značajnih za struku, zanimanje i smjer na sljedeći način:
u VIII razredu prosječna (srednja) ocjena iz pet predmeta pomnoži se sa dva,
u IX razredu prosječna (srednja) ocjena iz pet predmeta pomnoži se sa dva.
Po ovom osnovu kandidat može da ostvari najviše 20 bodova. Po osnovu oba kriterijuma kandidat može osvojiti maksimalno 70 bodova – rekao je direktor Prodanović.
Školsku 2020/2021 završilo je 397 učenika, u SŠC Bratunac. U školi se trude da obezbijede sredstva za neophodnu rekonstrukciju, kao i za osavremenjavanje nastavnog procesa.
Školsku godinu je počelo 404 učenika, ali smo je završili sa 397, od čega 105 maturanata. Očekujemo da ove godine upišemo više učenika, nego što je ,,izašlo“. Nama je neophodna rekonstrukcija objekta, prije svega stolarije i krovne konstrukcije. Od ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske odobreno nam je 35.000 KM za nabavku stolarije. Juče je i ministarka Natalija Trivić posjetila našu školu, tako da smo dogovorili neke od aktivnosti, koje treba uraditi. Mi se, naravno, trudimo da osavremenimo potpuno nastavni proces, nabavkom savremenih učila i to nam je cilj u predstojećem periodu. Trenutno je tehnologija ključna i mi ćemo ići u skladu sa tim. Trenutno smo u procesu nabavke udžbenika za učenike prvih razreda. To radimo uz pomoć Opštine. U razgovorima sa načelnikom Srđanom Rankićem dogovoreno je i da značajan procenat troškova prevoza preuzme lokalna uprava, što će biti veliko olakšanje za roditelje i djecu – zaključio je Dragan Prodanović.
Učesnici konkursa podnose školi potrebne dokumente:
1. prijavu za upis, dobijaju je u školi
2. originalnu diplomu, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi,
3. originalnu diplomu, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi u inostranstvu, rješenje o priznavanju ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za priznavanje,
4. izvod iz matične knjige rođenih,
5. Diplomu „Vuk Stefanović Karadžić“,
6. diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za struku,
7. diplomu za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na republičkom takmičenju ili višem nivou takmičenja.
Piše: M.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *