Đoković o promjenama pravila tenisa

17.10.2016 Piše: 88fuhu

Vremensko skraćenje mečeva, "super taj-brejk", izbacivanje "đusa", ukidanje "neca", sve su to predlozi o kojima je ovog puta govorio i Đoković kao prvi među aktivnim teniserima.

Novak Đoković, već dugo prvi na ATP listi, a od skoro prvi i među teniserima, kada je potrebno da se čuje glas njihovog udruženja, pristao je u Kini da razgovara sa novinarima o, za sada nezvaničnim, idejama za unapređenje tenisa.

Iako od dvije titule koje je držao do ove jeseni, u Pekingu i Šangaju, nije odbranio nijednu, malo zbog povrede, malo zbog pada forme, Đoković nije imao problem da o škakljivim temama, naviknut da mu se svaka riječ mjeri tri puta u engleskim i američkim medijima, govori odmah poslije eliminacije u polufinalu Šangaja od Roberta Bautiste Ahuta.

Novinari su od predsjednika Udruženja profesionalnih tenisera željeli da čuju stav o idejama koje je nedavno iznio prvi čovjek ženskog takmičenja, WTA tura, Stiv Sajmon. Izvršni direktor ove organizacije, koja je pandan muškom ATP turu, predložio je vremensko skraćenje mečeva i obrazložio to navođenjem nekoliko razloga.

Između ostalog, zbog boljeg TV planiranja, jer meč ne bi mogao da traje duže od dogovorenog vremena, zbog štednje snage i energije kod tenisera i teniserki, zbog bolje pripreme narednog para za početak meča, itd.

Sajmon je, kao jednu od solucija, predložio vremenski ograničen treći set, ukoliko bi rezultat bio 1:1 posle prva dva, pa čak i "super taj-brejk", kakav već postoji u dubl konkurenciji, gdje je se meč kod rezultata 1:1 rješava osvajanjem deset poena u "trećem setu", po pravilima standardnog "taj-brejka".

Đokoviću ovi predlozi, ukratko, uopšte nisu nezanimljivi.

"Donekle bih se složio s tim prijedlozima, jer je jedna stvar veoma neprijatna... nikada ne znate koliko će trajati meč poslije kojeg vi počinjete i kada će početi vaš susret", rekao je Đoković.

"Mislim da bi to pomoglo u smislu traženja okvira u kojima bismo mogli bar djelimično da znamo kada počinje naredni meč, uz to bilo bi mnogo bolje plasirati proizvod na tržište. Iz poslovnog ugla, složio bih se", dodao je, aludirajući na to da bi televizije mogle da predvide početak nekih zanimljivih mečeva, pa se tada i uključivale u prenos.

Takođe, televizije ne bi strahovale od mečeva koji mogu da potraju i tri, četiri, pet, pa i šest sati povremeno...

Ipak, Srbin je podsjetio sagovornike da se nisu sve predložene promjene, u međuvremenu ispitivane na egzibicionim turnirima, pokazale kao pozitivne.

"Čuo sam priče o skraćenju mečeva, gdje se sa četiri gema osvaja set. Gledao sam i neke od egzibicionih mečeva i turnira gdje se igralo do četiri. Onda je bila i IPTL liga koja je testirala gemove bez 'đusa' i 'neca', uz sat koji ističe između dva poena... Neki prijedlozi su vrijedni razmatranja, neki nisu", dodao je Đoković.

Pozvao je sve relevantne faktore u tenisu da "rade zajedno" kako bi se pronašao "put kojim se želi do unapređenja igre", ali da tenis u isto vrijeme ostane stabilan i moderan sport.

"Svi sportovi, kao što vidite, rade sve što mogu kako bi sebi obezbjedili najveći mogući nivo i ispunili pun potencijal. Mislim da tenis i dalje nije ispunio pun potencijal. Mislim da se nalazimo u dobrom momentu, naročito muški tenis, oko toga nema dileme, ali da i dalje ima prostora da bude bolji", zaključio je Đoković.

izvor:

mondo.ba