Dodjeljene nagrade najboljim polaznicima škole novinarstva

Uručivanjem certifikata, proglašenjem pobjednika po kategorijama i dodjelom nagrada, najboljim polaznicima škole novinarstva, završen je projekat „Plugged in to Positive Narratives: Community Journalism in Birač“. Trideset mladih iz Bratunca, Vlasenice i Srebrenice pohađalo je školu novinarstva u okviru ovog projekta. Učesnic su imali priliku da pošalju svoje radove na konkurs koji je za učesnike bio otvoren tokom maja mjeseca.

Izabrani su najbolji radovi u tri kategorije: fotografija, članak i audio prilog. Za svaku od ovih kategorija proglašena su po dva najbolja rada. Udruženje “Prijatelji Srebrenice“ je dodijelilo i dvije posebne nagrade.

Najviše radova bilo je u kategoriji fotografija, gdje je bilo i najneizvjesnije, a žiri je glasovima odlučio da prva nagrada pripadne Marijani Đokić iz Vlasenice, a druga Olji Babić iz Bratunca. Razlika između dvije najbolje fotografije iznosila je samo jedan bod (81 – 80). U kategoriji novinarskog članka prvo mjesto osvojila je Jovana Todić iz Bratunca, a drugo Marica Milosavljević iz Srebrenice. Haris Mujić iz Srebrenice je dobio prvu nagradu u kategoriji audio prilog, dok je druga nagrada pripala Marku Zekiću iz Bratunca. Posebne nagrade Udruženja dobili su Sonja Stajić iz Bratunca i Nataša Vukotić iz Vlasenice.

Prvonagrađeni su dobili fotoaparate, a osvajači drugih nagrada diktafone. Žiri je bio sastavljen od četiri člana, predstavnika UPSMedia i RadiYoAktiv-a iz Zenice.

Marijana Đokić iz Vlasenice kaže: „Mislim da ću se novinarstvom baviti ubuduće, zahvaljujući ovoj školi sam zavoljela fotografiju i ovaj poziv. Završila sam treći razred, nisam odlučila, ali mislim da ću upisati žurnalistiku.“

Projekat ,,Plugged in to Positive Narratives: Community Journalism in Birač“ realizovalo je Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

Piše: M.V.