„Dobar dan, regijo“- Udruženje žena „Maja“ Kravica o zajedničkoj kampanji sa Mrežom „Ring“

U današnjoj emisiji “Dobar dan, regijo” ugostili smo Nadu Marković predsjednicu Udruženja “Maja” iz Kravice i Marijanu Đukanović, zaposlenu u ovom udruženju i koordinatora na većini projekata. Povod njihovog gostovanja na našem radiju je kampanja koju ovo udruženje sprovodi zajedno sa Mrežom “Ring” , a tema ovogodišnje aktivnosti je radna eksploatacija onih koji su zbog pojave korona virusa prinudno ostali u inostranstvu, ali i zaštita radnih prava u vrijeme zaraze.

“Udruženje žena “Maja” Kravica je aktivan član Mreže “Ring” od 2003. godine, a ova mreža je skup organizacija širom Bosne i Hercegovine koja se bavi prevencijom trgovine ljudima. Ovom temom smo se zajednički bavile sa udruženjima iz Srbije i Hrvatske, što govori da je širok spektar djelovanja ove mreže. Kao mreža oglasili smo se i preko podjele humanitarnih paketa u vrijeme korona virusa, gdje smo prehrambene i higijenske pakete uručili za preko 14 domaćinstava na području naše opštine.”, za UPSMedia radio rekla je Nada Marković.

“Ove godine smo se malo više bazirali na pojavu korona virusa i  na prava radnika upravo u ovakvim situacijama. Kakvi su uslovi rada, šta je to što radnik treba da zna i kome da se obrati u ovakvim situacijama je i tema kampanje koju ćemo  danas sprovesti na ulicama Bratunca. Dijelićemo zaštitne maske i rukavice uz informativne letke na kojima pišu sve potrebne informacije o datoj problematici. Bratunac će ukrasiti i stikeri koji će biti istaknuti na vidnim mjestima po gradu.”, ističe Marijana Đukanović.

Naše današnje gošće žele da u prvi plan stave običnog radnika, da ga informišu koja su njegova prava u vanrednim situacijama i kako da se u njima ponaša. Naglašavaju da je bitnije čovjeku pomoći u trenutnom stanju socijalne potrebe, a ne kada za to bude kasno.

“Prošle godine smo radili kampanju o eksploataciji ljudima kao nasilju nad ljudima. Obratili smo pažnju na veliki broj onih koji odlazi iz BiH, ali i na činjenicu da su svi oni potencionalno ugroženi. Želim da istaknem da su svi zainteresovani dobili informacije kako da ne budu izmanipulisani i šta da rade sa svojim pasošima i dokumentima ako primjete da  su u rizičnoj situaciji.”, kaže Marijana.

Udruženje žena “Maja” je danas sa svojim članicama dijelilo spomenuti material, kampanja traje od 20. do 26. maja, a sve dodatne informacije možete dobiti putem letaka ili broja telefona sa stikera.

 

Piše: A.A.