„Dobar dan regijo“ sa Sarom Prodanović

U današnjoj emisiji „Dobar dan regijo“, na talasima Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac ugostili smo Saru Prodanović. Razovarali smo o intelektualnom i edukativnom programu „Malac genijalac“, koji će biti sproveden i u Bratuncu. Pokretači ovog programa su Sara Prodanović i Danko Frančić.

„Malac genijalac je internacionalni edukativni program, koji ima za cilj podsticanje i razvoj dječijeg mozga i intelektualnih sposobnosti još od najranijeg djetinjstva. Riječ je o školi mentalne aritmetike , koja se zasniva a Hikari metodu. Mentalna aritmetika predstavlja sposobnost računanja bez olovke, papira ili nekih drugih pomagala. Jedino pomagalo uz koje djeca uče i računaju je abakus, posebna vrsta računaljke, koja djeci pomaže da zamisle i vizueliziraju brojeve. To je naravno samo prva faza učenja. Kasnije kako djeca napreduju, složene matematičke operacije izračunavaju napamet. Ovakav način rada naročito utiče na koncentraciju, mentalni razvoj i sposobnost djece.

Škola je namjenjena djeci od 4 do 12 godina, jer se u tom periodu mozak djeteta najviše razvija.Osim toga izdvojila bih program Numicon za mlađe polaznike od 3 do 5 godin. Djeca u tom najranijem uzrastu usvajaju različite mentalne elemente, kao što su pojam broja, matematičko razmišljanje i osnovne računske operacije.

Nastava se odvija u posebno opremljenim učionicama, vikendom i traje tri školska časa. Imamo tri uzrasne kategorije: A-4,5 i 6 godina, B-7,8,9 i C-10,11 i 12. U zavisnosti od napredovanja organizuje se i dopunska nastava za djecu koja su propustila neki čas ili imaju teškoće. Svako djete mora da prođe 120 časova. Predviđen je rad u manjim grupama sa 6-12 polaznika.

Predavanja organizujemo tako da smo u potpunosti usklađeni sa školskom godinom. Nastava počinje u septembru, a završava se u junu, kada počinje super raspust. U toku godine organizuju se kampavi i zleti, na kojima se djeca upoznaju, druže i takmiče sa polaznicima drugih škola iz BiH, ali i Srbije. Organizuju se takmičenja u mentalnoj aritmetici na državnom nivou, a djeca koja ostvare naročito dobre rezultate imaju priliku da učestvuju na međunarodnoj Olimpijadi. Ove godine Olimpijada se održava u Beogradu. Osim Olimpijade, pomenula bih i Evropsko prvenstvo, koje će biti održano u Njemačkoj.

Na ovu ideju smo došli nakon razgovora sa prijateljima, koji po ovom programu rade sa djecom u Beogradu, ali i drugim gradovima širom Srbije i BiH. Zamisao je da našoj djeci ponudimo nešto novo i drugačije, a u čemu do sada nisu imali prilike da se oprobaju

Početak rada naše škole planiran je za septembar, ove godine, što je u skladu sa školskim kalendarom, a upis je u toku. Trenutno razmatramo nekoliko lokacija u Bratuncu. Trudimo se da odaberemo najpogodniju u smislu da je blizu i pristupačno djeci, te da nije na prometnoj ulici. O tačnoj lokaciji bićete naknadno obavješteni.

Nećemo se zaustaviti na ovome, naša ideja je da ova škola postane edukativni centar, sa brojnim drugim aktivnostima i nadamo se da ćemo uspjeti u toj namjeri.

Sutra i prekosutra ćemo održati promociju naše škole na centru u Bratuncu od 12 časova. Možete nas kontaktirati preko fejzbuk ili instagram stranice Malac genijalac Bratunac ili na broj telefona 065 656 738 ili 062 887 0537“- rekla je Sara u našoj emisiji „Dobar dan regijo“.