„Dobar dan, regijo“ – gost Momčilo Cvjetinović, direktor SŠC Srebrenica (29.5.2019.)

U današnjoj emisiji „Dobar dan, regijo“ ugostili smo i Momčila Cvjetinovića, direktora Srednjoškolskog centra Srebrenica. Tema našeg razgovora bio je kraj školske godine, upis koji predstoji, te novi smjer u SŠC Srebrenica – frizer.
„Svoje redovno školovanje maturanti su završili, ostali su maturski ispiti koji će uslijediti od trećeg juna, kako bi do 10. juna svi završili i dobili dokumente do 15. juna kako bi mogli konkurisati na željene fakultete. Svi učenici su završili srednju školu, nije bilo onih koji će morati na popravni. Sutra imamo prestavljanje škole od 16 sati u Kulturnom centru Srebrenica, a tradicionalno matursko veče u petak.
Uporedo sa završetkom jedne, spremamo se za početak naredne školske godine. Mi smo dobili mogućnost da upišemo 92 učenika, i to: gimnazija opšti smjer – 20 učenika, struka zdravstvo koja je nekako najpopularnija u posljednje vrijeme u cijelom društvu – medicinski tehničar i farmaceutski tehnmičar – po 26 učenika. Prošle godine smo upisali uspješno prehrambene proizvođače, ove godine ćemo isto to uraditi, ali u kombinaciji sa frizerima – po 10 učenika. To je potpuno nova struka u ovim krajevima, odlučili smo se na to kako bismo svake godine imali nešto novo, kako bi učenici imali veći izbor svojih budućih zanimanja. Prema anketama koje smo mi uradili još u novembru i decembru prošle godine, veliki broj učenika se zainteresovao za frizera, zbog toga smo i tražili od Ministarstva dozvolu za novi smjer.
Što se tiče upisnog roka, praktično imamo četiri upisna roka. Prvi rok, odnosno predaja dokumenata, počinje u ponedjeljak, 10. juna, a završava se u utorak, 11. juna, ali samo za učenike sa 60 i više bodova, ali ćemo mi tada primati dokumente i od ostalih učenika. Zvanični prijem dokumenata učenika koji nemaju 60 bodova je od 17. do 19. juna, mi ćemo, dakle, primati dokumente i ranije, ali ćemo rezultate za njih objaviti 21. juna, kako je Ministarstvo odobrilo, a rezutalti će 13. juna biti objavljeni za učenike koji imaju 60 bodova. Slijedi julski rok, kada će prijem dokumenata početi u ponedjeljak, 1 .jula, a završiti 3. jula, rezultati će biti 5. jula.
Na kraju, od 8. do 12. jula kandidati koji nisu imali dovoljno bodova da bi upisali željeno zanimanje, biće upisani u smjerove u kojima ima mjesta. Koristim priliku da svim našim maturantima poželim sreću, da upišu željene fakultete, kao što je to bio slučaj do sada, a novim srednjoškolcima želim takođe sreću i dobrodošlicu u SŠC Srebrenica”, rekao je, između ostalog, tokom gostovanja Momčilo Cvjetinović.