„Dobar dan, regijo“ – Gost: Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić, bio je današnji gost u emisiji “Dobar dan, regijo”. Sa njim smo razgovarali o projektima koji su od početka godine realizovani u ovoj opštini, šta se još planira uraditi na tom planu, a razgovarali smo i o korona virusu i na koji način je opštinska uprava uspjela zaštititi stanovnike Srebrenice od ove zaraze.

“Mi smo se potrudili da tokom pojave korona virusa život stanovnika Srebrenice ne stane. Prioritet nam je bio da zaštitimo Srebreničane od ove pandemije i smatram da smo u tome, u velikoj mjeri, i uspjeli. Nismo imali zaraženih, diskutabilan je bio i taj jedan slučaj zaraze iako postoje različita mišljenja. Bitno je da se zaraza, ako ju je i bilo, nije dalje širila i da osim tog, nije bilo pozitivnih na korona virus sa područja opštine Srebrenica. Sve u svemu, ja sam zadovoljan svim što se provodilo na teritoriji naše opštine, sva republička naređenja izvršena su uz dodatne mjere koje smo dodali i  za koje smo mi smatrali da su bitne. Kao što znate, pooštravali smo mjere na rijeci Drini, a uspješno je regulisan i prelazak poljoprivrednika preko granice.”, kaže naš gost.

Načelnik Grujičić takođe ističe da je Opština Srebrenica jedna od rijetkih koja je veoma brzo reagovala kako bi formirala opštinski, lokalni karantin kroz koji je prošlo 13 osoba. Za tu svrhu su opremljene prostorije fakulteta koje se nakon završetka pandemije mogu nastaviti koristiti kao smještajni kapacitet sportskim klubovima i nekim drugim većim grupama. U nastavku načelnik Grujičić je govorio o projektima koji su realizovani od početka godine:

“Naselje Baratova je bilo jedino naselje koje nije imalo urađene fasade, imali smo čak i jednu zgradu u havarisanom stanju na kojoj je ranije izbio požar i to je dodatno uticalo na obim rada. Od kreditnih sredstava smo obezbjedili nekih 200 hiljada konvertibilnih maraka za sanaciju tri fasade u Baratovoj i dvije u Rudarskoj ulici iznad parka. Planiramo sanaciju jos dva krova na zgradama u Skelanima, jedan je u završnoj fazi u naselju Panađurište. Takođe smo asfaltirali dosta seoskih putnih pravaca, dva kraća puta u mjestu Gostilja, zatim duži putni pravac u Savićima i završili smo putni pravac od jednog kilometra prema selu i manastiru Karno. Raspisali smo tender za još 17 putnih pravaca koje planiramo da sredimo u ovoj godini.”

Opština Srebrenica je prije pojave korona virusa raspisala konkurs za finansijsku podršku NVO organizacijama i sportskim klubovima, a ovom prilikom smo saznali da će se izvršiti selekcija onih kojima je pomoć najpotrebnija te će određeni i dobiti pomoć. Načelnik ističe da su budžeti većine opština i gradova u Republici Srpskoj znatno oštećeni i da se sada više nego ikad mora povesti računa kako i na šta trošiti opštinski novac.

“Kao što znate Opština je sufinansirala sjemenski materijal poljoprivrednicima za proljetnju sjetvu, a prije neki dan smo izvršili podjelu preostalog sjemenskog materijala i pumpi za voće za 120 korisnika koje je donirano od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Podijeljeno je i deset od ukupno dvadeset i tri stambena kontejnera, koliko će ih ukupno biti donirano ove godine. Prošle godine je građanima Srebrenice dodijeljeno trinaest kontejnera u okviru istog programa, a fokus projekta bio je na interno raseljenim osobama.”, za UPSMedia je rekao gospodin Grujičić.

Kulturno-sportske manifestacije “Dani Srebrenice” i “Pančićeva regata” koje bi trebalo da budu održane krajem maja i juna mjeseca, najvjerovatnije će biti otkazane zbog pojave korona virusa. Iako su mjere dosta relaksiranije, po načelnikovim riječima, do kraja godine će se naći odgovarajući termin kada će se ti dani obilježiti nekim muzičkim koncertom. Takođe, u skorijoj budućnosti za očekivati je i da će se situacija sa Banjom Guber popraviti, odnosno da su izvjesna određena ulaganja koja će opštini Srebrenica vratiti stari sjaj i povratiti turistički potencijal.

Piše: A.A.