„Dobar dan, regijo“ – Gošća Mirela Ahmetbegović

U današnjoj emisiji „Dobar dan, regijo“ ugostili smo Mirelu Ahmetbegović, koordinatoricu omladinskog radnog kampa u Potočarima.
Sutra će biti zatvoren 14. Emmaus Međunarodni omladinski radni kamp koji je ove godine okupio oko 70 učesnika, a o utiscima smo razgovarali upravo sa Mirelom.
„Najviše učesnika bilo je iz BiH, međutim, bilo ih je i iz Holandije, Francuske, Belgije, Turske, Engleske, Pakistana, Španije, Hrvatske, Srbije. Nama je danas zadnji radni dan, volonteri već sutra idu kući.
Radni kamp je jedinstvena prilika da se mladi upoznaju i povežu, te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu. Zato se većina i vraća u kamp. Mislim da kod nas i nema više radnih kampova i mislim da upravo taj društveno-koristan rad mlade inspiriše, oni onda prenose informacije u svojim sredinama kada se vrate, pa se sljedeće godine vrate i oni i povedu još nekog sa sobom, tako da imamo uvijek one koji se vraćaju i oni koji dolaze prvi put.
Mi svake godine odredimo jednu glavnu aktivnost i pored toga ostale, prateće aktivnosti. Glavna aktivnost ove godine je bila prva faza izgradnje centra za starija lica. Mi smo prošle godine baš na kampu počeli izgradnju ambulante, ona je otvorena na otvaranju ovogodišnjeg kampa. Volonteri su, osim ovoga, učestvovali u svim projektima koje realizujemo tokom godine, kao što su podjela obroka osobama u potrebi kroz projekat ‘Jedan obrok dnevno’, pomoć u kući korisnicama projekta ‘Ljubav za majke Srebrenice’, radovi na farmi, branje malina, uređenje prostora oko Emmaus centra u Potočarima.
Osim radnih aktivnosti, volonteri su svakodnevno učestvovali i u različitim radionicama, istorijskim časovima, druženju.
Oni se ovdje povežu, u stvari kroz te radne aktivnosti steknu takva prijateljstva, nevjerovatna je to konekcija, i pozitivna energija, svake godine kada se završi kamp to je plač. To su uglavnom mladi koji dolaze iz različitih nevladinih organizacija i nekako dosta učestvuju u aktivnositma edukativnog karaktera, prezentacijama, malo su zasićeni toga, ovo im je motiv da se fizički umore, ali psihički odmore.
Za kraj, moram da kažem da smo zadovoljni i ovim kampom, kad su volonteri zadovoljni i mi smo. Bitno da se niko nije povrijedio, da su se svi povezali, da ta prijateljstva ostaju i poslije ovog kampa. Super je bilo. Pripremaćemo se za sljedeću godinu“, izjavila je, između ostalog, naša gošća.