„Dobar dan, regijo“ – Gošća Jovana Rakić

U Novogodišnjem programu našeg radija ugostili smo Jovanu Rakić, direktoricu Narodne biblioteke Srebrenica. Narodna biblioteka Srebrenica tokom 2019. godine organizovala je veći broj zapaženih manifestacija i izložbi, a za narednu godinu najavljuju još bogatiji program.

„Narodna biblioteka dugi niz godina svoje programske aktivnosti prilagođava svojim korisnicima, sugrađanima koji nas svakodnevno posjećuju i učestvuju u našim promocijama, radionicama i izložbama. Godina koja je na izmaku obilježena je promocijama koje smo organizovali, samostalno ili u partnerstvu sa udruženjima iz Srebrenice. Istakla bih, između ostalog, promocije: Aleksandre Čvorović ‘Ukrala me Šumbaba’, Velimira Žunjića – ‘Lajkovčanka’, Vojislava Radojkovića – ‘Dečak koga je ujeo gušter’, Slaviše Pavlovića – ‘Heroj nacije’, Jovana N. Ivanovića – ‘Prepiska Kočićeva’, Milorada Đokovića – ‘Tragika Petra Kočića’, kao i promociju Ljubomira Simića ‘Slobodno padanje’, Sanje Radulović – ‘Prstohvat maslačka’ i ‘Nomad na štiklama’ i zbornika ‘Pjesme moje’ Mire Pejića, koju smo realizovali u saradnji sa ‘Prosvjetom’ iz Srebrenice. Književne promocije su naši najznačajniji rezultati, jer se tom prilikom promovišu savremeni autori koji sada stvaraju ili su stvorili svoje ime u savremenoj književnosti. Od izložbi, imali smo ‘Zmijanjski vez’ Muzeja RS, kao i ‘Drinski splavari’ Ustanove kulture iz Bajine Bašte, to je bilo u sklopu obilježavanja proslave 60 godina naše biblioteke. Kao najveći uspjeh svakako bih izdvojila nagradu koju je naša bibliotekarka Violeta Radić dobila od Društva bibliotekara RS u kategoriji najbolji bibliotekar u 2018. godini, i naravno obilježavanje 60 godina rada naše ustanove, naš svojevrstan jubilej“, rekla je Jovana Rakić.

Tokom godine, Biblioteka je obilježila i značajne datume, kako vezane za samu biblioteku, tako i za knjigu, jezik i slično.

„Obilježili smo Međunarodni dan dječje književnosti, Svjetski dan poezije, Svjetski dan knjige i autorskih prava, Međunarodni dan pismenosti, te Međunarodni dan maternjeg jezika i Evropski dan jezika. Pomenula bih i našu višemjesečnu aktivnost ‘Čitalački dnevnik – čitalački bedž’, koju smo po drugi put organizovali za naše najmlađe sugrađane, učenike od 4. do 9. razreda. Istakla bih i posjetu područnom odjeljenju u Sasama u okviru obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, a djeca iz ove škole posjetila su nas i u oktobru, kada organizujemo manifestaciju ‘Dječja nedjelja u biblioteci’, tada nas je posjetio 181 učenik prvog i drugog razreda i predškolci iz Srebrenice, Potočara i Skelana. Obilježili smo i Dan bibliotekara RS simboličnom izložbom djela Ive Andrića i besplatnim učlanjivanjem. Takođe, učešće naših knjižničara i bibliotekara na seminarima koje organizuje Društvo bibliotekara RS i Matična biblioteka Zvornik doprinosi stručnom usavršavanju i sticanju znanja koja se primjenjuju u radu. Posjetili smo 64. Sajam knjiga u Beogradu i obnovili fond sa 305 knjiga. Ovom prilikom bih se zahvalila korisnicima koji su se u toku godine istakli kao naši članovi i čitaoci – Renata Mirović, Marinko Sekulić, Miirsad Mustafić, Nikola i Mihailo Jovičić, pisac Vito Marković, Ratko Marković, koji su tokom godine poklonili dosta knjiga našoj biblioteci. Naravno, izdvojila bih manifestaciju ‘Stopama Luke Milovanova Georgijevića’ koju smo organizovali zajedno sa Prosvjetom nizom aktivnosti. Imali smo i radionicu ‘Od srca dar’, Biblioteka je bila partner i u obilježavanju Petrovdanskih dana i Dana Srebrenice“, dodala je Rakić.

„Što se tiče problema, kolektiv je odgovoran i dobro funkcioniše, mi funkcionišemo kao jedna složna i organizovana porodica i u tom smislu ne mogu reći da smo imali bilo kakvih problema. Zaposleni su godinama na svojim radnim mjestima, znaju svoj posao. Naš najveći problem je zapravo tehničke prirode i to je grijanje i zato mi i izbjegavamo da imamo bilo kakve aktivnosti tokom zime, evo, apelujem na one koji mogu da riješe problem, da to učine, neka to bude naša novogodišnja želja. Što se tiče planova, imamo ih dosta, osim standardnih aktivnosti, kao što su bogaćenje fonda biblioteke, posjete Sajmu knjiga, planiramo da napravimo legat pisca sa ovih područja Vite Markovića koji nam je poklonio neke knjige i koji takođe planira da nam pokloni oko 1000 knjiga, takođe, sa nekim organizacijama smo već dogovorili poklanjanje oko 1500 knjiga, ali o tome ćemo drugom prilikom“, rekla je tokom gostovanja direktorica NBS.

Za kraj razgovora, direktorica je poželjela srećne predstojeće praznike našim pratiocima:

„Svim vašim pratiocima želim uspješnu i srećnu Novu godinu, a u duhu ustanove koju predstavljam citiraću Ivu Andrića: ‘Ostati ravodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život’. Ne dozvolimo to sebi“.