„Dobar dan, regijo“- Esad Smajić o konkursu za stručna predavanja za pčelarstvo

Današnji gost emisije “Dobar dan, regijo” bio je Esad Smajić, direktor Opšte poljoprivredne zadruge “Drina plod” iz Srebrenice. Povod njegovog gostovanja na UPSMedia radiju je raspisivanje konkursa za predavanja koje je ova zadruga obezbjedila za sve zainteresovane pčelare sa područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Vlasenice i Zvornika. Konkurs je otvoren do 28.06.2020, a predavanja kreću početkom mjeseca jula.

“OPZ “Drina plod” iz Srebrenice je duži vremenski period zastupljena na tržištu. Naša organizacija podržava jačanje individualnog sektora gazdinstva u svim pogledima poloprivrede, stočarstva, voćarstva, pčelarstva, razvoja plasteničke proizvodnje. Oko 150 hiljada sadnica maline smo podjelili našim kooperantima 2018. godine i tada nismo bili tehnički opremljeni ali smo mogli da otkupljujemo šumsko voće i gljive. Prošle godine smo imali goste saradnike, profesore iz BiH i Srbije koji su držali predavanja našim poljoprivrednicima i već tada smo razmišljali da našim pčelarima damo početni impuls u vidu košnica i društava. Ta zamisao je tada krenula , a sprovešćemo je početkom mjeseca jula.”, ističe gospodin Smajić.

Ove godine OPZ “Drina plod” takođe organizuje stručna predavanja za sve zainteresovane pčelare sa područja opština Bratunac, Srebrenica, Milići, Vlasenica i Zvornik, tačnije za 20 mladih pčelara iz regije Birač.

“Naša ciljna grupa su mladi pčelari koji su na birou i nemaju posao. Pozitivna činjenica je ta što oni sa deset polaznih društava mogu da izađu na 300, što je svakako uspjeh. U tom smislu proces je izuzetno progresivan i profitabilan.”, kaže naš gost.

Svi zainteresovani za stručna predavanja o pčelarstvu  mogu se prijaviti na broj telefona 065/781-346, e-mail adresu:  drinaplod@gmail.com , zatim na facebook stranicu drinaplod ili na direktnu adresu Učina bašča bb, Srebrenica 75 430.