„Dobar dan, regijo“ – 31.12.2019. – Gost Alija Tabaković

U novogodišnjem programu našeg radija naši gosti su i lokalni političari koji učestvuju u donošenju odluka na nivou RS, BiH ili određenih ministarstava. Danas smo u emisiji „Dobar dan, regijo“ razgovarali sa Alijom Tabakovićem, delegatom u Vijeću naroda RS.

UPSMedia: Šta smatrate najvećim uspjehom u 2019. godini u Srebrenici, na nivou RS i cijele BiH?

Alija Tabaković: „Ono što je evidentno jeste da smo imali tešku 2019. godinu, možemo slobodno reći da je najveći uspjeh, evo, desio se na kraju godine, da smo konačno uspjeli formirati vlast na svim nivoima. Imali smo napet period od izbora ka ovamo, uvijek su tu bila neka zatezanja, turbulencije, što je veoma uticalo na sam standard i život građana. Veliki broj ljudi je, nažalost, napustio BiH, samim tim i entitete i opštine. Posebno kod nas u Srebrenici ne bih imao ništa izdvojiti da je bilo pozitivno, sve su to bile svađe, afere na političkoj sceni. I kada je u pitanju Skupština, ako uzmete da je budžet za narednu godinu usvojen jedva, tijesnom većinom, vidite kakva je situacija. Nemamo nijednu pozitivnu priču da je otišla iz Srebrenice, uglavnom su to negativne priče o ekonomskoj održivosti. Prvi put poslije rata opština se zadužila i to uglavnom za stvari koje su se mogle finansirati redovnim budžetom. Nemamo nikakvog ekonomskiog pokazatelja čime bismo mogli kazati da smo zadovoljni kada je u pitanju Srebrenica. Ja bih volio da griješim, ali, nažalost, nije tako“.

UPSMedia: Planovi za zajednicu u narednoj godini?

Alija Tabaković: „Volio bih da je ovo što sam rekao u prethodnom pitanju moj san. Nažalost, nije, a ko god želi, to sve može provjeriti na terenu. U 2020. godini volio bih da bude mnogo bolja situacija, ali imajući u vidu da je ovo izborna godina, mislim da ništa neće biti bolje, biće još više tenzija, posebno kada su u pitanju izbori u Srebrenici, koji su uvijek svima interesantni. Ono što je dobro jeste da mi još uvijek nemamo nacionalnih tenzija kod stanovništva. Volio bih da svi sjednemo da razgovaramo o interesu stanovništva kojeg je svakog dana sve manje. Ja sam lično skeptik da će biti bolje, ali uvijek moramo misliti pozitivno i nadati se boljem“.

UPSMedia: Vaša poruka/čestitka građanima povodom Nove godine?

Alija Tabaković: „Prvo bih da ljudima katoličke vjeroispovijesti poželim sretan Božić, a svima čestitam Novu godinu, da u idućoj bude više posla, više pozitivnih priča, želim i predstojeće pravoslavne praznike i blagdane da čestitam vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti. Nadam se da će nam ovi blagdani uliti nadu u novi život na ovim prostorima“.