„Dobar dan, regijo“ – 21.6.2019. – Gošća Mirela Hodžić

U današnjoj emisiji „Dobar dan, regijo“ ugostili smo Mirelu Hodžić, direktoricu JU dječji vrtić „Poletarac“ Srebrenica. S njom smo razgovarali o Javnom pozivu za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2019/20. godini, kao i o zainteresovanosti roditelja za predškolsko obrazovanje njihove djece.

„Mi smo nedavno ispratili naše predškolce, odnosno njih 46 sa područnom igraonicom u Skelanima, sada smo tu sa 93 djece koja su raspoređena u pet grupa. Javni poziv za prijem djece za program od septembra otvoren je još danas, jutros je 116. prijava stigla, a u Skelanima je za sada prijavljeno 16 mališana, još očekujemo i ponedjeljak eventualno da pristigne neka prijava, zatim će Komisija u vrtiću da rasporerdi djecu po grupama, odnosno prema Zakonu o predškolskom obrazovanju i vaspitanju RS.

Koliko smo uspjeli da pregledamo prilikom evidentiranja, od septembra ćemo imati 20 beba koje su 2018. godište, sa 2017. godištem imamo ukupno 41 dijete.

Zadovoljni smo novom zgradom, sada imamo odlične uslove za rad i boravak djece. Ono što moram da napomenem jeste da nam jedini problem predstavljaju naknadni zahtjevi za upis djece, pokušavamo stvarno da uradimo nešto po tom pitanju, jer po Zakonu u RS mi imamo prava da raspišemo dva javna poziva u toku godine. Prvi je uvijek redovni u junu-julu, zavisi od ustanove koja ga raspisuje, da bi se djeca pripremila do septembra, a drugi, ukoliko se ukaže potreba i ako ima prostora za to u grupama, objavljuje se naknadno. Svakom djetetu treba bar mjesec-dva adaptacije. I ako mi primimo dijete naknadno, tu dolazi do poremećaja grupe. Nije to nama problem, niti vaspitačicama, najveći problem tu pravimo djeci koja već borave u grupi, i koja su već prošla proces adaptacije“, rekla je, između ostalog, Mirela Hodžić, prilikom gostovanja, podsjećajući da će polaznici i vaspitači vrtića „Poletarac“ ići na kolektivni odmor tokom zadnje dvije sedmice avgusta.