„Dobar dan, regijo“ – 19.8.2019. – Gost Hasudin Mustafić

Danas smo u radio-emisiji „Dobar dan, regijo“ ugostili Hasudina Mustafića, samostalnog stručnog saradnika opštine Srebrenica. Tema našeg razgovora jeste odluka da Opština Srebrenica i ove godine obezbjedi udžbenike za učenike koji su iz socijalno ugroženih porodica.

„Opština Srebrenica, u skladu sa ustaljenom praksom iz prethodnih godina, i ove godine donijela je odluku o dodjeli udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola. Donesena je odluka o finansiranju nabavke školske opreme, tako da oni stanovnici koji spadaju u kategoriju socijalno ugroženih porodica mogu podnositi zahtjeve. Osim novih udžbenika, imamo praksu već dugi niz godina da dodjeljujemo i polovne udžbenike učenicima. Građani koji su koristili knjige za prethodnu školsku godinu dužni su da knjige vrate, kako bi iste knjige dali na korištenje drugim porodicama i učenicima socijalno ugroženih kategorija. Prije nekih pet dana je donesena odluka da će se sufinansirati udžbenici, tako da do početka školske godine svi roditelji koji spadaju u ovu kategoriju mogu doći u opštinu i podnijeti zahtjev“, rekao je Hasudin Mustafić.

Tokom prošle godine je preko 100 učenika snabdjeveno udžbenicima, kako za osnovnu tako i za srednju školu.

„U budžetu Opštine Srebrenica za ove namjene ove godine izdvojeno je 10.000 maraka, tokom prošle godine taj smo iznos i utrošili, i ove godine ćemo pomagati do tog iznosa koji je predviđen, nadamo se da ćemo svim zahtjevima izaći u susret i pozitivno odgovoriti. Osim ovih sredstava, Opština i ove godine izdvaja sredstva za prevoz učenika. S obzirom da je naša opština dosta razuđena, pojedina naselja su od prve škole udaljena 25 kilometara, ovo mnogo znači kako za roditelje, koji usljed nezaposlenosti žive u teškoj situaciji, a znači i za naše školarce prvenstveno. Opstaju nam područna odjeljenja i područne osnovne škole, da ne dolazimo u situaciju da ih zatvaramo“, dodao je Mustafić.

Obavezna dokumetacija prilikom predaje zahtjeva za finansiranje nabavke udžbenika:

– kopija ličnih karata oba roditelja
– kopija iz Zavoda za zapošljavanje
– određena relevantna dokumentacija iz Centra za socijalni rad (ukoliko su roditelji korisnici usluga Centra za socijalni rad)
– kućna lista
– predračun iz knjižare u vrijednosti udžbenika za predmetni razred
– zahtjev koji se može dobiti u Šalter sali Opštine Srebrenica