DNS I SNP MEĐU POTPISNICIMA IZBORNOG ETIČKOG KODEKSA

09.11.2020 Piše: urednik

Na poziv OSCE-a šest političkih partija iz Srebrenice je potpisalo Izborni etički kodeks koji ćemo vam predstaviti u okviru nekoliko multimedijalnih sadržaja. Poslušajte i pročitajte šta o ovom dokumentu kažu član OO DNS-a Cvijetin Maksimović, kao i član SNP-a Nikola Simić, kao i Elma Kadić, službenica OSCE-a

Sve stranke koje su potpisale Izborni etički kodeks obavezuju se da će poštovati zakone, propise i pravila koja regulišu izborni proces u BiH, poštovati pravo birača na slobodu glasa, prava drugih političkih subjekata. Takođe se obavezuju da neće plasirati i širiti netačne, zlonamjerne i lažne informacije, kao i da neće falsifikovati podatke. Neće koristiti govor mržnje i neće ometati rad medija i novinara.

Cilj potpisivanja Izbornog etičkog kodeksa je pružanje podrške predstavnicima lokalne zajednice u njihovim nastojanjima da kreiraju uslove za provođenje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora. Od izuzetne važnosti je važnosti osigurati povjerenje građana u demokratski sistem i zbog toga je neophodno da izborna kampanja u tom duhu i prođe, poručuje Elma Kadić, službenica za odnose sa javnošću u misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Demokratski narodni savez u Srebrenici je jedan od potpisnika ovog kodeksa. Cvjetin Maksimović kaže da je opštinski odbor ove stranke kroz dosadašnje djelovanje i izbornu kampanju pokazao da građanima kroz predstavljanje osnovnih političkih principa i promocije stranke, lijepljenjem plakata i sličnim aktivnostima nastoji da ne vrijeđa nikoga, niti jednu političku stranku., čime se osiguravaju da će poštovati sve smjernice ovog kodeksa.

Savez za novu politiku u Srebrenici takođe je potpisao Izborni etički kodeks. Nikola Simić smatra da se na svim poljima, pa tako i u politici trebaju poštovati pravila ponašanja, što ga je motivisalo da potpiše kodeks. Gledajući entitetski i državni nivo, kao i lokalni kaže da se svašta može vidjeti. Smatra ako se nešto potiše i uvedu pravila u igru da će to uticati na odnose između ljudi. Najbitnije je biti čovjek, kaže. Nada se da će stranke koje nisu potpisale naći modus da naknadno potpišu kodeks.

Poslušajte audio snimke intervjua sa gostima.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=SCfCY7j4duI[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=rmq9ZC-K6mk[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=KO2-owL7PhY[/embedyt]

Novinarka: Maša Ubiparipović

Audio montaža: Bogdan Prodanović