Djeca iz „Kuće dobrih tonova“ nastupila u Zagrebu

U koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu održan je veliki zajednički koncert, gdje je nastupilo više od 250 djece i mladih iz BiH, Srbije i Hrvatske.

U sklopu manifestacije „Festival glazbe Zagreb u Kući dobrih tonova“ nastupili su horovi i orkestri iz tri zemlje regije, među kojima su: Kuća dobrih tonova iz Srebrenice, SO DO – El Sistema Hrvatska, El Sistema Srbija – MAP, Dječiji hor Čarobna nota, Hor Sveti Sava iz Niša, Dječiji operni hor iz Zagreba i Dječiji hor CKIM.

Organizator koncerta je Centar za kulturu i informacije Maksimir.

Ovaj koncert je nastavak regionalne saradnje nakon kampa u Srebrenici koji je organizovala Kuća dobrih tonova iz Srebrenice početkom avgusta, prvog regionalnog muzičkog kampa “Srebrenica Music Camp 2018”, gdje je nastupilo 150 djece i mladih, članova hora i orkestra, iz Srbije, Hrvatske i BiH, nakon čega je održan veliki zajednički koncert u Srebrenici, čime je i započela regionalna saradnja El Sistema programa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Koncert u Zagrebu je nastavak velike regionalne saradnje koja je počela u Srebrenici, gdje je održan prvi muzički kamp sa ciljem stvaranje interkulturalnog dijaloga između djece i saradnje sa organizacijama iz drugih zemalja, u čemu smo i uspjeli. Već naredne godine koncerti će se održati i u Beogradu i Nišu, kao i drugim gradovima i državama“, kaže Ismar Porić umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” Srebrenica.

U sklopu muzičke priče koja nosi poruku mira izvedene su prepoznatljive izvedbe iz svake od zemalja, kao što je tradicionalna iz BiH „Sevdah Medley“ (arr. Adnan Dado Mušanović), „Moj dilbere“ i „Zvjezda tjera Mjeseca“, tradicionalne iz Srbije „Ajde Jano“, te Jakov Gotovaci „Ero s onoga svijeta“ – završno kolo.

I ovog puta koncertom je dirigovao maestro Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.

Ovo je za djecu iz Srebrenici prvi nastup u Zagrebu, nakon koncerata u Austriji, Švajcarskoj, Bosni i Hercegovini…

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.