Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan slobode medija

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan slobode medija. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela. Sloboda medija je ključni stub demokratije i osnova na kojoj se grade društva u kojima se poštuju građanska prava i temeljne slobode. Zabrinjavajuće je da je samo postojanje slobode medija u velikoj opasnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim zemljama širom svijeta.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

Tokom 2018. godine u svijetu je ubijeno najmanje 80 novinara, a u posljednjih deset godina u svijetu su ubijena 702 novinara. Reporteri bez granica ističu kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolisali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

U 2018. 60 novinara je bilo oteto u svijetu, šest više nego prošle godine. Ovaj oblik progona uobičajen je za Bliski istok, naglašavaju Reporteri. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svijetu u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

Bosna i Hercegovina se nalazi na 63. mjestu, od ukupno 180 država, kada je riječ o slobodi medija, pokazalo je istraživanje Reportera bez granica. Najbolje plasirana zemlja u regionu je Slovenija, koja se nalazi na 34. mjestu, dok je najlošija situacija u Crnoj Gori, koja je zauzela 104. poziciju. Od država članica bivše Jugoslavije, Hrvatska zauzima 64. poziciju, Srbija je na 90. mjestu, a Sjeverna Makedonija na 95. poziciji. Srbija je na ovoj ljestvici pala za 14 mjesta, BiH je pala za jedno mjesto, Hrvatska je napredovala za pet mjesta, a Sjeverna Makedonija je doživjela značajan rast, za čak 14 pozicija.