Danas se obilježava Dan državnosti BiH

Dan državnosti BiH se obilježava svakog 25. novembra. Na ovaj dan 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, održanom u Mrkonjić Gradu, usvojena je rezolucija kojom je BiH dobila ravnopravan status sa ostalim republikama bivše Jugoslavije, a svi narodi koji žive u BiH su proglašeni potpuno ravnopravnim.

Ova rezolucija je, samo nekoliko dana poslije, potvrđena i tokom Prvog zasijedanja AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH dobija svoj grb i zastavu.

Povodom ovog dana, u Kulturnom centru Srebrenica je priređen kulturno-zabavni program, a u Memorijalnom centru je položeno cvijeće.

Kao i prethodnih godina, vijence su u Memorijalnom centru položili članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve, predstavnici Opštine Srebrenica iz reda bošnjačkog naroda, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te ostali građani.

Program obilježavanja u Srebrenici je nastavljen priredbom u Kulturnom centru, u kojoj je učestvovalo oko 100 djece bošnjačke nacionalnosti. Organizatori manifestacije su novoosnovano Udruženje građana „Djeca Srebrenice – Nove generacije“, neformalna grupa prosvjetnih radnika iz Srebrenice i Potočara, te nekoliko nevladinih organizacija.

Predstavi je prethodio defile ulicama Srebrenice, u kojem su, osim djece, učestovali njihovi profesori i roditelji.

Danas se Dan državnosti ne slavi na cijelom području BiH. Dok se u Federaciji BiH 25. novembar svečano proslavlja, Republika Srpska ne priznaje ovaj dan kao Dan državnosti.

Kako je Srebrenica BiH u malom, tako je Dan državnosti u našem gradu obilježen na sličan način. Jedni su slavili, a drugima je danas bio sasvim običan dan.