Danas Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Ovogodišnji moto obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka je „Nema više boli, nema više gubitaka“.

Prema podacima International Childhood Cancera, više od 300.000 djece do 19 godina u svijetu ima dijagnostifikovan neki oblik raka, a njih osam od 10 živi u zemljama s niskim ili srednjim standardom, gdje je procenat preživljavanja 20 posto.

U Bosni i Hercegovini godišnje oboli blizu 100 djece. Najčešći karcinomi koji se javljaju kod najmlađih pacijenata su maligna neoplazma limfoidnog tkiva, karcinom usne i usne šupljine, digestivnog trakta i kostiju. Procenat izlječenja je između 80 i 85 posto.

– Dječiji rak je izlječiv – ali postoji značajna nejednakost u postotku preživljavanja različitih zemalja i unutar samog kontinenta.

– Pristup najboljoj mogućoj brizi – je ljudsko pravo, a ne tek privilegija. Svako dijete, bilo gdje u svijetu, zaslužuje najbolji tretman i brigu.

– Djeca su naša budućnost – svako dijete je nezamjenjiv doprinositelj svojoj, kao i našoj, zajednici i državi. Za svako dijete koje umre od raka, svijet gubi 71 godinu života.

Svake tri minute jedan mali heroj na svijetu izgubi bitku s rakom iako bi više od 80 posto oboljele djece moglo preživjeti ukoliko bi imali adekvatno liječenje. Obaveza svih država je učiniti sve da ova djeca imaju pristup potrebnim lijekovima i tretmanima.