Danas je Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja, počevši od 1993. godine kada je skupština UN-a ukazala na značaj nezavisnosti medija i kada je podsjetila vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja. Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika uticaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Kao dan obilježavanja Svjetskog dana slobode medija odabrana je godišnjica usvajanja Vindhuške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Vindhuku u Namibiji.

Svjetski dan slobode medija se danas obilježava  globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na „novinarstvo bez straha i pristranosti“ u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima uticaja na rad medija. Ove godine, zbog pandemije korona virusa, u fokusu su smanjena prava medijskih radnika, otkazi i nedostatak institucionalne podrške.

Organizacija “Reporteri bez granica” navodi da je BiH ostvarila izuzetan napredak i da je po indeksu slobode medija najbolje rangirana država u regiji.

Veoma je važno isticati vrijednosti osnovnih principa slobode medija, jer medijski radnici izveštavaju o svim pojavama i dešavanjima u društvu zbog čega je njihova uloga od velikog značaja.

Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da pruže građanima pouzdane i provjerene informacije. Sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo i ključno za razvoj demokratije.