Danas je Svjetski dan hljeba: Bratunčani i Srebreničani više vole domaći hljeb

Svjetski dan hljebaHljeb je vjerovatno jedini proizvid koji jedu svi ljudi, bez obzira na kulturu, religiju ili rasu. U porodici Dundžić u Bratuncu godinama se hljeb priprema na isti način. Naša domaćica Zdravka već sa devet godina naučila je da umijesi i ispeče hljeb.

„Prosiješ brašno, staviš so, germu, šećer, vodu, zamješaš i ostaviš da nadođe. Imam dvije kćerke mlade, naučila sam ih da prave hljeb, stariju sam naučila u sedmoj godini, a ovu sam u devetoj. Moja baka i majka su kuvale domaći hljeb, tako vole i djeca i mi svi“, izjavila je za UPSMedia Zdravka Dundžić.

A kako postići bolji ukus hljeba, i zdraviju opciju?

„Pečem hleb na drva u peći na drva, neću da pečem u električnom, jer je ovako hleb puno slađi i zdraviji. Tako sam naučila i tako svoju djecu“, rekla je Zdravka.

Naspram domaćeg – pekarski hljeb. Najstarija pekara u Bratuncu i pekar Branko koji ovaj posao radi već 20 godina.

„Najprije se donese brašno, stavlja se so, aditiv, kvasac, voda, mikser i onda se mijesi i na kraju pravi se hljeb. Ko hoće da nauči, može jednostavno naučiti, nije nešto posebno teško“, rekao je zaSvjetski dan hljeba UPSMedia Branko Vukmanović, pekar.

Iako je proces pripreme domaćeg i kupovnog hljeba dosta sličan, stanovnici Podrinja, čini se, prednost daju tradiconalnom načinu.

„Svaki dan kupujem hljeb, jer radim i ne mogu da stignem da spremim, ali više volim domaći hljeb“, rekla nam je Valerija Poletan.

„Pa normalno da više volim domaći hljeb“, rekao je Milenko Vuksić.

„Supruga priprema kod kuće, kad zahvali kupimo, kako idu hladniji dani, sve se više priprema kod kuće, jer se loži vatra“, istakao je Muhamed Osmanović.

Smatra se da narod u BiH na godišnjem nivou pojede tri puta više hljeba nego prosječni Evropljanin. U jedno smo sigurni – ništa ne pobudi čula kao miris svježeg domaćeg hljeba.