Danas je Badnji dan

Badnji danPravoslavni vjernici danas slave Badnji dan, koji se proslavlja pred najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista. Božić, zajedno sa Vaskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a vjernici ga obilježavaju zajedno sa svojom porodicom.

Na Badnji dan se, tradicionalno, u kuću unose i pale badnjaci, a vjernici odlaze na liturgije u hramove. Badnji dan je i posljednji dan četrdesetodnevnog Božićnog posta, koji predstavlja proćišćenje duha i tijela.

U Srebrenici je Badnje veče obilježeno molitvom u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, a potom je u crkvenom dvorištu uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka. Trideset osmoro djece pravoslavne vjeroispovjesti, koja su rođena u 2020. godini, nagrađeno je sa iznosom od po 170 KM, od čega je dvadeset jedno prvorođeno dijete u porodici.

Nalaganju badnjaka u Bratuncu prethodilo je večernje bogosluženje i osveštanje badnjaka. Crkva Uspenja Presvete Bogorodice večeras je bila premala za veliki broj vjernika koji se okupio povodom bogosluženja i nalaganja badnjaka. Mnogi od njih iskoristili su priliku da u porti, odnosno crkvenom dvorištu, zapale svijeću.

Stariji su mogli da se zagriju uz kuvano vino, dok su za najmlađe obezbjeđeni slatikiši.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Badnji dan 6. januara obilježavaju i Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, zatim pravoslavci iz Ukrajine i Bjelorusije, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendraci u Grčkoj i egipatski Kopti.