Dan sjećanja u Bratuncu

Bacanjem ruža u rijeku Drinu sa mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju i obilaskom stratišta, danas je u Bratuncu obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka tog kraja.

Prethodno su predstavnici udruženja porodica žrtava, preživjeli, članovi porodica poginulih i ostali građani položili vijenac na kapiju gradskog stadiona, posjetili školsku fiskulturnu salu, mjesta zatočenja i pogubljena Bošnjaka 1992. godine

Paša Suljić je, zajedno sa ocem, majkom i tri brata, bila zatočena 1992. godine. Nakon što su dovedeni na stadion, radvojili su ih.

„Na lijevu stranu uz ovaj zid su išli muškarci, na desnu žene i nejaka djeca. Tu su ostala moja tri brata, tri bratića. Od njih samo je jedan preživio“, izjavila je Paša Suljić.

Članovi porodica žrtava i danas su istakli nezadovoljstvo radom nadležnih koji rade na ekshumacijama žrtava. Sutra će u Veljacima biti ukopane samo tri žrtve.

„27 godina prolazi, znamo da odavno nema ekshumacija. Nema ekshumacija, nema otvaranja grobnica, nema ni identifikacija, nema ni masovnih dženaza za ukop“, izjavila je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja – Bratunac“.

U znak sjećanja na žrtve, uz polaganje cvijeća na mjestima stradanja, sa mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju danas su u Drinu bačene 603 ruže – za isto toliko civila sa područja Bratunca koji su život izgubili 1992. godine.