Dan knjige - gošća Tijana Trišić, Narodna Biblioteka Bratunac!

23.04.2021 Piše: urednik

Povodom 23. aprila, međunarodnog Dana knjige i autorskih prava u našem radio programu ugostili smo Tijanu Trišić iz Narodne Biblioteke Bratunac. Razgovarali smo o aktivnostima Biblioteke na Dan knjige, bibliotečkom fondu, uslovima za članstvo, važnosti popularizacije čitanja i mnogim drugim temama.

Biblioteka u Bratuncu je i ove godine pronašla način da obilježi međunarodni praznik knjige. Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, obogaćen je bibliotečki fond.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila od 1995. godine, na dan smrti Migela De Servantesa, pisca prvog modernog romana i na datum rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena, Vilijema Šekspira. Knjiga je jedna od najznačajnijih civilizacijskih tekovina, čitanjem  jačamo inteligenciju, proširujemo vidike i pobuđujemo maštu. Zbog situacije sa koronavirusom mi smo ove godine organizovali darivanje 5 knjiga za naše današnje korisnike. Zaključno sa 09.03.2021. godine  naš bibliotečki fond ima 31.000 knjiga. Obzirom na situaciju nismo mogli obnoviti fond na Sajmu knjiga, kao što radimo inače. Ipak, određeno štivo smo nabavili od Zavoda za udžebenike. Dosta novih naslova je iz oblasti psihologije, jer je to prilično traženo, naročito u periodu kada smo imali i potpuno zatvaranje. Jedan dio smo dobili i na poklon, recimo Parohija Kravička i sveštenik Dejan Đuričić su nam poklonili određeni broj knjiga. Od 500 novih naslova, 389 smo kupili, a 111 dobili na poklon - rekla je naša gošća.

Cilj obilježavanja Dana knjige je da se da podstrek čitanju i izdavaštvu, a posebno kod mladih. Živimo u digitalnom svijetu, gdje je jako teško privući pažnju za bilo koji sadržaj, osim kratkih i površnih formi.

Članstvo u Biblioteci je besplatno. Potrebna vam je samo lična karta ili lična karta roditelja, odnosno starijeg srodnika ako je dijete u pitanju. Pošto živimo u doba kada je teže privući ljude da čitaju, rješenje je da se počne od najranijeg uzrasta sa usmjeravanjem djece, da im se pobudi ljubav prema čitanju, kao i prema pisanju - zaključila je Tijana Trišić.

Reprizu ovog gostovanja moći ćete poslušati u ponedjeljak od 13:30, u okviru rubrike Kulturni nokaut.

Piše: M.V.