Bratunac: Zaključci sa sastanka kriznog štaba održanog 16.3.2020.

Krizni štab opštine Bratunac održao je danas sastanak na kojem je došlo do dogovora da se izdaju posebne mjere povodom pojave korona virusa. Krizni štab čine predstavnici svih javnih institucija opštine Bratunac i mjere koje će od danas biti preduzete rade se po uzoru mjera Vlade Republike Srpske. Od danas će se vršiti dezinfekcija svih javnih ustanova, angažovaće se vatrogasci za pranje gradskih ulica i održaće se sastanak sa privrednicima zbog pomoći koja će im biti potrebna, a koja će biti finansirana iz budžeta opštine. U svim školama na području opštine Bratunac vršiće se dezinfekcija. Obdaništa će i dalje raditi, s tim što se apeluje da se korišćenje vrtića svede na minimum, odnosno da se što manje djece dovodi u obdaništa. Plaćanje vrtića regulisaće se po principu koliko je dana dijete provelo u vrtiću, toliko će se plaćati.
U Bratuncu je 13 lica pod nadzorom, odnosno u samoizolaciji i nije zabilježen ni jedan slučaj korona virusa. Kod jednog lica je završen proces samoizolacije i nalaz je negativan. Apeluje se na lica koja su došla iz inostranstva da se jave dežurnim ljekarima jednom dnevno zarad praćenja simptoma. Lica koja imaju simptome korona virusa biće prebačena na infektivno odjeljenje JZU Zvornik.
Do 18 časova moći će da rade ugostiteljski objekti, prodavnice, pekare će raditi do 20 časova, s tim što će od 18 do 20h biti dostupna samo uluga preko šaltera. Rad kladionica je ograničen do 18h i svako dalje odlučivanje o radnom vremenu kladionica regulisaće se na državnom nivou. Dječije igraonice i rad sportskih klubova potpuno prestaju sa radom do daljnjeg.
Rad apoteka odvijaće se nesmetano, u slučaju potrebe obezbjediće se jedna dežurna apoteka koja će biti dostupna 24h. Opština će takođe raditi puno radno vrijeme, a radiće samo jedan ulaz zbog kontrole prometa lica. Vodovod, Gradsku čistoću, Zavod za socijalno osiguranje i JU Narodnu biblioteku Bratunac građani smiju posjećivati samo u slučaju potrebe.
U toku dana donijeće se odluka o radu Udruženja penzionera Bratunac.
Dezinfekcija javnih autoprevoznika će se takođe vršiti, dok će u svim taksi službama, koji su takođe odgovorni za dezinfekciju svojih prevoza, odgovornost biti na pojedincu.
Dom zdravlja: Jedan ljekar, koji je u obavezi da svoju dužnost obavlja u zaštitnoj opremi, radiće sa pacijentima koji imaju simptome virusa u zgradi stare ambulante, na odjeljenju ginekologije.
Sve ostale informacije mogu se naći na zvaničnoj internet prezentacije opštine Bratunac-opstinabratunac.com, ili na oglasnim tablama širom grada.
Krizni štab zasjedaće svakim radnim danom u 10 časova, dok će se informacije za medije održavati sat kasnije (11h).
Izdate mjere stupaju na snagu od danas, 16.3.2020., kada će se krenuti sa dezinfekcijom gradskih ulica.