Bratunac: Vratiše se rode

Krajem ljeta mladunci roda, rodići – kako ih često ljudi iz milošte nazivaju, počinju da formiraju jata i kreću na put prema svom privremenom staništu. Njihovi roditelji, stare rode, na ovaj put kreću nešto kasnije, u prvoj polovini septembra, te njihov povratak na naše prostore slijedi tek u martu, na početku proljeća. Ove godine naš sugrađanin Boban Filipović, primjetio je nešto što se ne uklapa u ovaj njihov uobičajni raspored.

Prve rode Bratunca, koje su došle prije desetak godina su se zadržale, jer su našle pogodno tlo sa dosta hrane. Ali, postoji još jedna činjenica zbog koje se rode vraćaju u naš kraj, pa čak i ,,van sezone“ njihovog povratka.

,,Od prvog dana kada se pojavila prva roda u našem mjestu ja sam imao sreću da je vidim. Ljubav prema životinjama kod mene je prisutna od malena. Mislio sam da je u pitanju migracija, da je došla privremeno u Bratunac i da se neće zadržati dugo. Međutim, stvar postaje ozbiljnija kada sam uočio da prave gnijezdo. Prvo su počele tu oko Doma zdravlja, pa oko škole. Ono je umjetnost kako su one napravile to gnijezdo. Već desetak godina se tu gnijezde, izvode mlade, odlaze, vraćaju se svake godine“- rekao je Boban Filipović za UPSMedia.

Zbog izvođenja radova na zgradi Doma zdravlja Bratunac, došlo je do oštećenja bandere na čijem vrhu se nalazilo gnijezdo, te je grupa zaljubljenika u životinje iz Bratunca pokrenula inicijativu da se rodama za proljeće pripremi novo gnijezdo u čemu su i uspjeli. Ipak, dešava se nešto čudno. Rode su posjetile Bratunac čak i u novembru.

,,Naš ribočuvar pošto je stalno na terenu, prolazio je kroz Pobrđe i kaže mi kako je vidio rodu oko novog mosta. Ja sam dan poslije toga sjeo na biciklo i otišao da vidim šta se dešava. Kada sam otišao, odmah sam je ugledao. Bila je vitalna i zdrava. Mislio sam da je nešto bolešljikava i da neće moći da poleti. Međutim, kada sam joj prišao na pet do šest metara, vidim da leti normalno i da je zdrava. Izuzetno je bila lijepa i mlada. Kada sam ispričao drugarima za ovo, svi kažu da je sigurno došla da vidi nove radove“- rekao je Boban.

Nakon Bobanove priče, ostaje nam da razmislimo o tome da li se rode u novembru vraćaju da bi obišle svoje novo stanište ili kako bi na neki način izrazile zahvalnost svim ljudima koji su pomogli da se njihov ,,dom“ obnovi. Bilo kako bilo, donijele su nam jednu lijepu i pozitivnu priču u Bratunac, a i osmijeh na lice svim zaljubljenicima u rode.

Autor: Maja Davidović