Bratunac TRB gostuje u Laktašima

Košarkaši Bratunca večeras od 19 časova gostuju ekipi KK Igokea u Laktašima, u meču 5. kola Lige 12 BiH. Poslije četiri odigrane utakmice Bratunac TRB ima 2 pobjede i 2 poraza, dok domaća ekipa ima 3 trijumfa i 1 izgubljen meč.

Bratunac je ušao u seriju mečeva protiv ekipa iz Aba i Aba 2 lige. U ovoj utakmici biće jači za povratnika u ekipu Nikolu Gajića, koji će debitovati protiv ekipe za koju je nastupao u sezoni 2017/2018. U ekipi Igokee nastupiće Nemanja Nikolić, prošlogodišnji košarkaš Bratunca i trenutno prvi asistent ekipe iz Laktaša.

Igokea je ekipa koja dugi niz godina igra elitnu Aba ligu, a u sezoni 2012/2013 bili su i prvi nakon regularnog dijela prvenstva. Aktuelni su pobjednici Kupa BiH. Ukupno su osvojili 6 titula šampiona BiH, uz 7 Kupova, a dva puta su bili šampioni Republike Srpske prije formiranja Lige BiH.

Bratunačka ekipa je efikasnija u prva četiri kola, jer u prosjeku ubacuje nešto preko 80 poena po utakmici, dok Igokea ima prosjek od 73,8 poena. Naravno, za dublju analizu ovog statističkog parametra morali bismo gledati poene po posjedu, ali ćemo se zaustaviti na generalnom podatku. Sa druge strane, ekipa iz Bratunca primila je nešto više poena nego što je postigla, dok ekipa iz Laktaša drži protivnike na prosjeku od svega 67,3 poena.

Bratunac je odličan u realizaciji za 2 poena 67%, što upućuje, prevashodno, na dobru unutrašnju igru. Igokea, takođe, dobro šutira za dva 59%, a realizaciju protivnika za 2 poena spušta na 46%, što upućuje na odličnu odbranu reketa. Bratunac dopušta protivnicima 54% šuta za dva poena. Što se tiče šuta za 3 poena, Igokea je za sada loša sa svega 23%, dok bratunačka ekipa šutira nešto ispod 34%. Protivnici Bratunca za 3 šutiraju nešto više od 34%, dok protivnici Igokee šutiraju 36,4%. Bratunac ima nešto bolji šut sa linije slobodnih bacanja – 81% naspram 78%.

Pored odlične odbrane, najveća snaga Igokee za sada je skok. Hvataju 39 lopti u prosjeku, od čega više od 12 pod košem protivnika. Bratunac TRB ima 30,3 skokova u prosjeku, od čega 5 ofanzivnih. Kada govorimo o asistiranim koševima, Igokea je na prosjeku od 18, a Bratunčani na 11,7.

Kada govorimo o izgubljenim loptama, Igokea ih gubi nešto više u prosjeku – 16,3 naspram 13,7.

Ključni faktori koji će odrediti tok ovog susreta, vjerovatno, će biti odbrana, skok i izgubljene lopte.

Piše: M.V.