Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu danas je služen parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac, te prislužene svijeće za pokoj duša. Nakon toga, na bratunačkom groblju položeno je cvijeće.

Srbi iz sarajevskih opština u ratu su odbili 36 ofanziva, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma te teritorije pripale su Federaciji BiH.

„Srbi iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela sarajevskog Starog grada napustili su vjekovna ognjišta, ostavili su imanja, krenuvši u potpunu neizvjesnost, iscrpljeni četvorogodišnjim ratom i velikim ljudskim i materijalnim gubicima. Mi ovo sjećanje na te dane tradicionalno obilježavamo prvog vikenda u martu, dosta je emocionalno, ali moramo da održimo sjećanja na sve to“, izjavio je za UPSMedia Vidomir Banduka, predsjednik Udruženja „Sarajevski Srbi“.

Tih dana narod je ostavljao imovinu, a nosili su posmrtne ostatke poginulih srodnika i boraca.

„Bojali smo se da ostanemo u Hadžićima. Četiri godine rata, siromaštvo… Moja porodica sa sobom je ponijela posmrtne ostatke rođaka, strašno je bilo“, rekla je Zagorka Šaraba koja je izbjegla iz Hadžića.

Prema procjenama, oko 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Program obilježavanja u Bratuncu otpočeo je sinoć, u Domu kulture, gdje je odigrana monodrama „Milunka Savić“, sa Vesnom Stanković u glavnoj ulozi.