Bratunac: Roditelji najavljuju premještanje djece u drugu školu

Devetoro nezadovoljnih roditelja prvačića Osnovne škole „Branko Radičević“, sa učiteljicom Dankom Tomić, okupilo se jutros u 8 časova ispred škole, tražeći sastanak sa predstavnicima uprave.

Razlog nezadovoljstva roditelja je odluka o rasformiravanju odjeljenja I-2 i raspoređivanje djece u druga dva odjeljenja u novoj školskoj godini. Roditelji su izrazili nezadovoljstvo i zbog odlaska dosadašnje učiteljice Danke Tomić, koja je dobila premještaj u područnu školu u Krasan Polju.

„Održali smo sastanak i pokušali da nađemo najbolje rješenje. Postoje tri odjeljenja prvog razreda sa nedovoljnim brojem učenika. Treće odjeljenje se mora rasformirati, a roditelji su nezadovoljni. Obzirom da imamo dva odjeljenja sličnog sastava, sa sličnim brojem učenika, mi smo donijeli odluku za roditelje i djecu da to bude odjeljenje učiteljice Danke. Djeca bi u narednoj školskoj godini bila u odjeljenju učiteljice Radmile Bundalo i učiteljice Biljane Avramović Aleksić“- rekla je za naš portal direktorica škole Danijela Petković .

Da na sastanku nije postignut dogovor, potvrdili su roditelji koji su donijeli jednoglasnu odluku da djeca neće nastaviti školovanje u OŠ „Branko Radičević“, te da će njihova djeca nastaviti školovanje u OŠ „Vuk Stefanović Karadzić“.

„Ne slažem se sa tim da se ovo odjeljenje raspada. Hoćemo da se udružimo i da ovo uradimo“- rekla je Dijana Jakovljević.

Sličnog mišljenja su i ostali roditelji.

„Učiteljica je dobro radila sa djecom. Uvijek je bila tu, uz nas. Nismo imali nikakvih problema i ne slažem se sa ovom odlukom. Moju Anitu je učila u petom razredu. Učiteljica im je bila bolesna i tada je učiteljica Danka došla da je zamijeni i tada ih je vratila na pravi put. Naravno, ispisaću dijete, ako dođe do ovoga“- istakla je Jelena Pavlović.

„Po mom mišljenju učiteljica je dobro obavljala svoj posao . Nemam nikakvih primjedbi na njen rad. Mi smo odlučili da našu djecu prebacimo u OŠ „Vuk Stefanović Karadzić“. Nema razloga nijednog da ova učiteljica ostane bez svog odjeljenja. Mislim da je problem kolektiva.Vjerovatno će to nekad riješiti, ali mi definitivno želimo da ispišemo našu djecu i da ih prepišemo u drugu školu“-nadovezao se Miroslav Lončarević.

Učiteljica Danka Tomić dovodi u pitanje razloge koji su navedeni u obrazloženju njenog premještanja.

„Tražila sam danas da me primi direktorica, mene i roditelje. Sve što je izrečeno kao razlog mog premještanja je laž. Moje odjeljenje nema najmanje učenika kako oni navode. I to se može provjeriti.

Sljedeći razlog koji je naveden je to da ja ne obavljam svoj posao kako treba. Roditelji su podržali mene i došli ovdje danas i rekli da je to laž. Neću stati na ovome, idem dalje, do ministarstva, jer ja kao radnik o ovome nisam bila obavještena. Ja sam ovo sasvim slučajno saznala da neću više ovdje raditi. Žao mi je zbog roditelja. Moji roditelji su pisali peticiju i zahvalna sam od srca što su ovo podržali. Ovo smo prije svega uradili zbog djece i zbog nepravde“- rekla je učiteljica Danka Tomić.

Direktorica Petković ističe da za ovakvu odluku postoje drugi razlozi, ali i to da se prilikom raspoređivanja učenika vodi računa o svim pedagoškim kriterijumima, kako bi novoformirana odjeljenja imala fizionomiju organizovanog đačkog kolektiva, te da se nada da će to roditelji shvatiti i promijeniti odluku.

„Ovdje postoje neki problemi koji se protežu dugi niz godina. Kada bi se rasformiralo odjeljenje učiteljice Biljane, učenici bi takođe otišli u drugu školu. Nadam se da će se roditelji urazumiti i da će ostaviti svoju djecu ovdje. Takođe sama promjena škole i učiteljice bi bio veliki stres za njih“- rekla je direktorica Danijela Petković.

Bilo kako bilo- roditelji su predali peticiju rukovodstvu škole, koju su svi potpisali, a kojom traže da odjeljenje u nepromjenjenom sastavu nastavi da radi sa učiteljicom koja ih je učila u prethodnoj školskoj godini.

Autor: Maja Davidović