Bratunac: Protest roditelja podržali prosvetni radnici

Na šetališu su se danas okupili roditelji učenika osnovnih škola da iskažu nezadovoljstvo zbog organizacije nastave. U nedelju uveče je odlučeno da od ponedeljka 26.oktobra do 1.novembra neće biti nastave u školi, već da će biti organizovana online nastava. To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo kod roditelja, koji su već ogorčeni što su časovi skraćeni na 20 ili 30 minuta. Mnogi od njih danas su rekli da su bašte kafića pune, dok djeca od kuće „pohađaju“ nastavu.

„Smatram da školska klupa nikako ne može da bude zamijenjena online školom. Zašto bi mi roditelji preuzimali ulogu učitelja i preuzimali toliku odgovornost na sebe? Ne znam šta žele da postignu time, jer djeca gube osjećaj za školu. Mi kao roditelji ne možemo da imamo uticaj na djecu kao prosvetni radnici, odnosno učitelji. Što prije ih treba vratiti u škole. Djeca su u školi u školskim klupama zajedno, druže se, ovako su prikovani za računare, tablete, telefone i sve je ovo veoma štetno za njih.“, izjavila je Vojka Prokić, jedna od prisutnih roditelja.

„Ja nisam u mogućnosti dva školarca da pratim. Pored njih ja imam još obaveza. Nema šanse online. Govorili su da se djeca što više udalje od telefona, a sada su 24 sata na telefonu. Šta ko ima nekoliko djece , kako da priušti svima sve što je potrebno za online nastavu?“, nadovezala se Zorica Pavlović.

Dugogodišnji prosvetni radnici kažu da nastava značajno gubi na kvalitetu.

„Došli smo ovdje povodom skupa roditelja, prosvetnih radnika, da iskažemo nezadovoljstvo povodom online nastave, koja nam je uvedena bez ikakvog racionalnog obrazloženja. Da li je ovo samo pokazna vježba ili socijalni inženjering za našu poslušnost? Od nas se zahtjeva da idemo u školu, snimamo emisije, kao da živimo u Norveškoj ili u Finskoj. Nas 40 ljudi će ići da snima emisije bez ikakve povratne informacije, a škola je zatvorena da se upravo ne okupljamo i da ne širimo virus. Koja je to kontradikcija i koje je tu racionalno obrazloženje? Jedno opšte rasulo. Gospodo, pročitajte malo „Državu“, od Platona. Gospodo, mi se pridržavamo mjera, peremo ruke, a kako ćete Vi oprati Vaš obraz pred budućim generacijama? Ja se ne slažem sa ovom nastavom ni kao roditelj, ni kao predavač, ni kao građanin. Djeca će postati anksiozna, izgubiće dio djetinjstva sa tabletom, telefonom, gledaće nekvalitetnu nastavu.“, kazala je Novka Petrović, profesorica u SŠC Srebrenica.

Republičkom odboru sindikata Nenad Petrović, predsjednik Sindikalne organizacije OŠ „Branko Radičević“, uputio je sljedeću poruku:“Stav sindikata naše škole je da se djeca vrate u školske klupe. Imamo podršku i roditelja i učenika i nastava treba da se odvija po ustaljenom načinu rada. U prilog ovome ide i činjenica da nismo imali učenika i nastavnika pozitivnih na korona virus.“

O načinu organizovanja nastave od sljedeće sedmice odlučiće Republički štab za vanredne situacije.

Piše: M. U.