Bratunac: Prezentacija idejnog projekta uređenja lijeve obale rijeke Drine

U toku je izrada projekta zaštite od poplava od rijeke Drine. Idejnim rješenjem dato je integrisano tehničko rješenje uređenja vodnih režima rijeke Drine, Križevice i Glogovske rijeke.  Kroz istoriju najveće poplave na području ove opštine bile su  1896, 1968 i 2010 godine. Kako je izjavio načelnik opštine Nedeljko Mlađenović, cilj za budućnost je širenje grada, planira se  izgradnja industrijskih postrojenja i objekata za individualno stanovanje, zbog čega je potrebno urediti lijevu obalu rijeke Drine kako ta područja ne bi bila zaplavljena.

“ Uspjeli smo obezbjediti sredstva za izradu projektne dokumentacije koja će koštati oko 500 000 KM. Radi se ozbiljan projekat zaštite od poplava od starog mosta do Križevice i od Križevice do novog mosta. U potpunosti će biti zaštićeno i obradivo zemljište na području Ada kao i sav prostor od Križevice do novog mosta gdje je predviđeno individualno stanovanje, odnosno izgradnja bescarinske zone.“, izjavio je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Biće uređena Križevica za hiljadugodišnje vode od Križevačkog mosta do Drine kao i Glogovska rijeka od Moštanica, tačnije od regionalnog puta do Drine. Bitno je napomenuti to da uređenje lijeve obale rijeke Drine neće ugroziti desnu obalu ove rijeke od izlivanja i poplava.

Ukupna investicija koštaće oko 12 miliona KM uz projeknu dokumentaciju, za koju su sredstva obezbjeđena,a  trebaće i  sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Piše: M.U.