Bratunac: Potpisani ugovori sa 25 povratnika

U Bratuncu su danas potpisani ugovori sa 25 povratnika koji su korisnici projekta za zapošljavanje u poljoprivredi. Projektom je predviđena pomoć u vidu poljoprivredne mehanizacije, građevinskog materijala za izgradnju stajskih objekata i stoke.

Dzevad Osmić iz Blječeve se bavi poljoprivredom i stočarstvom otkad se vratio u Bratunac. Kako kaže, nikada nije dobio nikakvu pomoć, a ova donacija će mu znatno olakšati rad.

„Moje prevozno sredstvo je bilo kolica i leđa, znači ništa nisam. Nisam odstajao od posla, radio sam. Uglavnom sad sam prošao za ovu frezu i zahvaljujem se federalnom ministarstvu .“, rekao je Dzevad Osmić, korisnik projekta.

„Puno će nam pomoći, radim poljoprivredu, maline i stoka. Puno će mi značiti. Učestvovao sam 30 % i mnogo će nam pomoći, što se kaže, olakšaće nam sve.“, izjavio je Akif Omerović, korisnik projekta.

Kako je poljoprivreda glavni izvor prihoda većini stanovnika ovog mjesta, svaka pomoć koja olakšava ionako težak posao više je nego dobrodošla.

„Javni poziv je bio otvoren mjesec dana na koji su se povratnici Bošnjaci prijavljivali koji imaju stalno mjesto prebivališta na području opštine Bratunac. Federalno ministarstvo je bodovalo prijave i na osnovu bod liste danas smo imali 25 prvih korisnika koji su potpisali ugovore.“, za UPSMedia izjavio je Salih Dubičić, zamjenik načelnika opština Bratunac.

Korisnici su učestvovali sa po 30 % novčanih sredstava, a ostalo finansira Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica. Nakon što se utvrdi koliko je novca ostalo u budzetu, biće objavljen i drugi krug projekta.

Piše: M.U.