Bratunac: Potpisani ugovori o nabavci 27 motokultivatora

Predstavnici opštine Bratunac i švajcarske organizacije „Caritas“ potpisali su danas ugovore o dodjeli 27 motokultivatora za lokalne poljoprivrednike koji se bave povrtlarstvom i plasteničkom proizvodnjom. Vrijednost ovog projekta  je 26 325 km, učešće opštine Bratunac i „Caritas“ organizacije je po 35%, dok ostatak plaća korisnik.

Uplate se mogu izvršiti do kraja februara, a isporuka mehanizacije vršiće se u roku od pet dana od dana uplate korisnika projekta.

„Bavim se proizvodnjom ukrasnog bilja, ovo je već 11 godina. Ovo je prvi put da dobijem neku donaciju jer sam se pokrenuo taj posao koji su prihvatili i sin i snaja i unučad. Znači, i dalje ću se baviti ukrasnim biljem, jedinstven sam u pet opština u proizvodnji ukrasnog bilja. Ali bih produžio, da proširim plastenik kako bih mogao porodično da proizvodim. Moje sadnice su stigle daleko, u federaciju, u Srbiju, na više tih mjesta, jer kvalitetno proizvodim i dajem garanciju. Ako se sadnica osuši, ja dođem i zamjenim je i naravno, vidim uzrok sušenja biljke…Mnogo mi znači ova donacija, ja imam 62 godine, u godinama sam i ova mehanizacija će mi olakšati posao u plasteniku.“, istakao je Ranko Mlađenović.

„Inače sam prevremeno penzionisana i sad se bavim poljoprivredom. Imam manji plastenik, imam kupinu, malinu, počela sam tim da se bavim i ovo meni mnogo znači, inače do sada nisam imala neke donacije.“, za UPSMedia radio rekla je Gordana Todorović, korisnica projekta.

„Pošto je glavna strategija razvoja opštine poljoprivreda, jedna od glavnih grana pored proizvodnje maline, mlijeka, voća, mi smo se oprijedelili za povrtlarsku, odnosno plasteničku proizvodnju gdje posljednjih nekoliko godina vidimo da je mnogo poljoprivrednika iz Bratunca zainteresovano i za ovu proizvodnju. Od jedne proizvodnje je teže živjeti i opstati u poljoprivrednom domaćinstvu.  Tako da smo sa Caritas organizacijom nekoliko projekata razvili u posljednjih nekoliko godina, iako su oni ovdje prisutni oko 15 godina. Uglavnom, projekti idu uz sufinansiranje opštine uz manje učešće korisnika, gdje vidimo da je to dobro, da se pojavljuju ozbiljniji korisnici . Plastenici koji su dodijeljeni posljednjih godina vidi se da se kvalitetno koriste. Danas us potpisani ugovori sa 27 korisnika koji će dobiti moto-kultivatore, koji se već bave plasteničkom proizvodnjom. Ove godine je planirano još nekoliko projekata, ne samo sa Caritasom, već i sa drugim organizacijama.“, istakao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Prošle godine uspješno je završen projekat za dodjelu plastenika koji su zajednički realizovali organizacija „Caritas“ i opština Bratunac. Svi oni koji su se prethodnih godina prijavljivali na konkurse ovakvog tipa i ispunili očekivanja, moći će da apliciraju na projekat koji slijedi, a osim jednog, moguć je i veći kapacitet donacija jednom korisniku koji želi od poljoprivrede da živi.

„Mi već duži niz godina imamo saradnju, ne samo sa opštinom Bratunac, već i sa opštinama širom regije. Trenutno smo u fazi nabavke plastenika, ne samo za opštinu Bratunac već i za opštine: Rudo, Kakanj, Maglaj, Foču i  Novo Goražde i to je obuhvaćeno jednim tenderom. Od ukupnih 100, 20 će biti na području opštine Bratunac.“, rekao je   savjetnik za povrtlarsku proizvodnju Caritas-a, Elvedin Alić.