Bratunac: Potpisani ugovori o isporuci sistema za navodnjavanje maline

Na osnovu Sporazuma zaključenog između Opštine Bratunac i NVO „Caritas Švajcarske“, u Bratuncu je izvršeno potpisivanje i dodjela sistema za navodnjavanje maline. Pravo na učešće u ovom projektu imali su, prvenstveno nezaposlene osobe, mladi i žene sa područja opštine Bratunac, koji posjeduju zasade maline. Ukupno su podržana 52 korisnika.

Jedan sistem za navodnjavanje, u zavisnosti, može da košta do 500 km, dok će ovim projektom, kompletan sistem koštati 325 km, s tim što korisnici učestvuju sa 40%, dok „Caritas“ i opština Bratunac učestvuju sa 30%. Ukupna vrijednost ovog sistema i projekta je 17.000 KM.

„Oni dobijaju kompletan sistem za navodnjavanje. Dobijaju, također, podršku pri instalaciju sistema za navodnjavanje i također dobiće predavanje o efikasnom sistemu za navodnjavanje i uspostavljanju zalivnih normi“- rekao je zamjenik projekt menadzera Adnan Jašarević.

Ova projektna aktivnost pomaže da proizvođači koriste svoje vodne resurse i pospješe prinos.

„Proizvodim malinu, imam dva duluma, to je bilo proširenje i to sam dobio od federalnog ministarstva. Međutim, nisu mi dali sistem za navodnjavanje i došao sam ovdje da to tražim. Imali smo dobru vijest da je opština uzela velike pare da namjesti nam bazene, da pokrije cijel taj, naš grad“- rekao je proizvođač Sabit Nukić.

Nakon sistema za navodnjavanje, proizvođači se nadaju i dobroj otkupnoj cijeni.

„Ja mislim da će ovaj sistem za navodnjavanje biti malo olakšavajući i još ako bude cijena kako valja, onda se isplati i trud i to, jer pod malom cijenom je to neisplativo raditi, jer ima tu dosta obaveza“- nadovezao se proizvođač Milan Milosavljević.

Sistemi za navodnjavanje mogu povećati prinos od 30% do 40%, a u godinama kada je suša, mogu doprinijeti i kompletnom očuvanju cijelih zasada. Opština Bratunac već decenijma je prepoznatljiva po proizvodnji maline, koja čini njenu glavnu privrednu budućnost, tako da će ovi sistemi biti od velike važnosti svim korisnicima.